Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Борисов изиска от общините да кажат кои пътища да нямат винетка
100178
Борисов изиска от общините да кажат кои пътища да нямат винетка
  • Борисов изиска от общините да кажат кои пътища да нямат винетка
Премиерът Бойко Борисов даде срок от няколко седмици, в който общините, желаещи жителите им да пътуват безплатно по определен участък от републиканските пътища, да го заявят по добре познатата процедура, а след това да поемат поддръжката на съответните участъци. Заявката дойде след като в края на миналата година Столичната община постави проблема с шофирането по Северната скоростна тангента на София, за което се изисква винетка, тъй като пътят е част от републиканската мрежа и е планиран като част от бъдещата магистрала "Европа".

До 15 януари няма да глобяват шофьорите без винетки

Междувременно стана ясно, че и други кметове настояват да няма винетки за определени пътни участъци - като пътят до гробищния парк на Варна, който се намира извън града.

До варненските гробища - с винетка

На днешната среща с Националното сдружение на общините премиерът сподели и свое предложение за справяне с хаоса около въвеждането на електронните винетки - да могат да се купуват и през банкомат.

Бойко Борисов кметове среща
БГНЕС

След като проблемът с платеното използване на Северната скоростна тангента в столицата се оказа проблем и за други общини у нас, управляващите извикаха на среща Националното сдружение на общините, а след нея стана ясно, че и към момента има процедура, по която кметовете могат да поискат път без винетка, но ако поемат ремонтите и почистването му.

Бойко Борисов кметове среща
БГНЕС

Тя ще бъде припомнена в следващите няколко седмици и ако дадена община пожелае прехвърлянето на определен пътен участък, трябва да има решение на общинския съвет, след което пътната агенция ще извърши прехвърлянето. Към момента исканията на Столичната община и на община Варна за безплатни пътни участъци са заявени само устно, обяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.
 
"Досега нито един кмет и нито една община не е поискала прехвърляне на тази част от републиканската пътна мрежа за поддръжка от самата община" обясни Аврамова.

Министерски съвет
БГНЕС

Кметът на Варна Иван Портних обяви, че предложи на общинския съвет да одобри такова решение за всички републикански отсечки, които са част от подробния устройствен план на общината.
 
"Имаме финансова готовност да се справим с така поставените условия", заяви Портних.

Заради опити за измами спират конвертирането на хартиени винетки в електронни
 
По време на срещата с кметовете премиерът Бойко Борисов се извини за сътресенията около въвеждането на електронните винетки и подчерта, че от АПИ са работили много през вчерашния ден. Той представи и своя идея.
 
"Надявам се до 10-ина дни да се адаптира системата и да могат чрез банкоматите да се купуват винетки, така че максимално да се улеснят гражданите", подчерта премиерът. Премиерът се извини на хората за трудностите при покупката на винетки. "Когато от хартия минаваш на електронен носител, винаги има такива сътресения", допълни още Борисов.