Борис Велчев: Бизнесмени намесват прокуратурата в споровете им
Борис Велчев: Бизнесмени намесват прокуратурата в споровете им / netinfo

През последните месеци бизнесмени се опитват да разрешават споровете със своите конкуренти чрез прокуратурата. Това заяви главният прокурор Борис Велчев на среща с членовете на Българския форум на бизенс лидерите. Велчев подчерта, че прокуратурата няма да допусне това.

Велчев подчерта, че корупцията има две страни. Той каза още, че се отделя много внимание се обръща на факта, че магистрати, полицаи и чиновници са склонни да взимат подкупи, но се зъбравя, че бизнесът също в някои случаи е готов да дава подкупи и призова бизнеса да има повоче доверие на институциите и прокуратурата и да не се опитва да реши проблемите си с пликове с пари, а да изпраща сигналите си до прокуратурата. Така Велчев отговори на апела на председателя на Съюза на бизнес лидерите Максим Бехар за по-тясно сътрудничество между прокуратурата и бизнеса.

Има такива случаи и аз се сблъсквам с такива случаи в последно време, когато отделни бизнес отношения се опитват да бъдат решени не по законовия ред и не чрез съда, а чрез намесата на прокуратурата. Прокуратурата в подобен тип решаване на бизнес спорове, разбира се няма да участва, категоричен беше Велчев.

Понякога е трудна границата да си търсиш един даден заем чрез граждански съд като невърнато гражданско задължение и да го обявиш за измама и нашата политика е да няма изобщо такива случаи, поясни главният прокурор.

Преди няколко дни обявихме доклада си за проверката в районната прокуратура в София и там бяха посочени случаи и имена на прокурори, които са решавали така наречените общонадзорни преписки за отстраняване на самоуправства, чрез които всъщност са се решавали фирмени спорове. Това е практика, която, съвсем разбираемо, няма да насърчаваме, допълни Борис Велчев.