Бордът по туризъм с офис във Франкфурт
Бордът по туризъм с офис във Франкфурт / netinfo

Националният борд по туризъм ще открие свое представителство във Франкфурт. Решението одобри управителният съвет на борда, който проведе работно заседание в курорта „Албена”.

Идеята е съгласувана с Министерство на икономиката, съобщи поли Карастоянова, председател на Управителния съвет на Националния борд по туризъм. Офисът ще се помещава в сграда на МИ във Франкфурт.

Основна цел на туристическия борд е да бъде конструктивен партньор на правителството, заяви Карастоянова. Тя допълни, че бордът ще защитава интересите на крупните собственици и инвеститори в туризма.

Няма конфликт на интереси с наскоро създадения Съюз на туристическата индустрия, защото платформите ни са различни. Всички обаче работим в името на туризма, каза още Поли Карастоянова.

Една от основните цели на борда по туризъм е да върне българският турист в България. Българите харчат годишно 1 милиард евро зад граница. Това е износ на национален капитал, заяви Румен Драганов от консултативния съвет на борда. Той допълни, че е необходима най-добрата политика за представяне на България на всеки чужд пазар.

Заради острия дефицит от квалифицирани кадри в туризма Националният борд по туризъм ще разработва заедно с министерство на образованието нови учебни програми.

Бордът ще се разширява, като привлича за свои членове превозвачи, общини и винопроизводители.