Боянова: Подпомагаме и други агросектори, не сме оставили зърнопроизводителите
Боянова: Подпомагаме и други агросектори, не сме оставили зърнопроизводителите / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

България преориентира аграрната политика, като обръща глава към земеделските сектори, които не се субсидират изобщо до момента или пък се субсидират малко по начин, който не позволява те да бъдат конкурентоспособни. Това мнение изрази заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова в предаването „Кой говори" по Дарик.

„Когато правителството реши да предприеме друга държавна политика и да подпомогне други земеделски сектори, които досега не са подпомагани, преформулира приоритетите, даваме повече пари за зеленчукопроизводители, овощари, животновъди, има протести. Няма как да говорим за смяна на политиката и в същото време да решаваме въпроса с протести, нищо няма да се промени по този начин", коментира Боянова.

Тя обясни, че самата схема за единно плащане на площ поставя зърнопроизводителите в по-изгодна позиция. „Самата схема за единно плащане на площ предполага повече субсидиране за тези, които обработват земи, засети с пшеница, царевица и така нататък. „По най-малкото съпротивление, по най-лесния начин субсидирането на площ всъщност допринася за това, че сектор зърнопроизводство е в по-добра позиция", допълни Боянова.

Зам.-министърът обясни, че са заложени национални доплащания за животновъди, развъдни организации, пчелари, производители на плодове и зеленчуци, като в същото време не са оставени зърнопроизводителите без субсидии.

Схемата е такава, че европейската субсидия, която е сигурна, всяка година до 2016 година трябва да бъде допълвана с национални доплащания, каза Боянова. Тя е категорична, че националните доплащания се дават в подкрепа на дохода, а не вместо него.

В предаването „Кой говори" по проблемите на земеделския сектор разговаряха заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова, представителят на Съюза на градинарите Мариана Милтенова и Николай Киров, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Чуйте цялото предаване: