Бойко Борисов и Ричард Морнингстар обсъдили важни за България енергийни проекти
Бойко Борисов и Ричард Морнингстар обсъдили важни за България енергийни проекти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министър-председателят Бойко Борисов и американският специален пратеник по въпросите на енергетиката в Евразия Ричард Морнингстар са обсъдили в Ню Йорк реализацията на стратегически за България енергийни проекти. Това съобщава пресслужбата на Министерския съвет, цитирана от БТА.

Срещата се е провела в рамките на едноседмичното работно посещение в града на българска правителствена делегация за участие в срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие и общия дебат на 65-ата редовна годишна сесия на

Общото събрание на ООН. Обсъдени са били реализирането на важни за България енергийни проекти, като изграждането на интерконекторната газопроводна връзка на страната ни с Гърция, осъществяването на проектите за газопроводи "Набуко" и "Южен поток", строежа на АЕЦ "Белене" и изграждането на седми реактор на АЕЦ "Козлодуй".

Ричард Морнингстар е изтъкнал доброто стратегическо сътрудничество и отличното приятелско партньорство, с които се характеризират взаимоотношенията между двете страни в момента.

Премиерът Бойко Борисов е изложил пред посланик Морнингстар позицията на страната ни относно строителството на проекта „Набуко”, а именно - вноските, дължими от държавите от ЕС, участнички в изграждането на трасето, да бъдат признати от съюза като целеви разходи и да не се включват в дефицита на националните бюджети.

Що се отнася до АЕЦ "Белене", министър-председателят заяви, че в момента България има всички разрешителни и още утре може да стартира строежът на втората ни атомна електроцентрала, затова за страната ни е изключително важно да намери европейски инвеститори, които да се включат в реализацията на проекта.

Според Бойко Борисов АЕЦ "Белене" може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти, както на Балканите, така и в Европа.

Борисов и Ричард Морнингстар са обсъдили още възможностите за внос на газ от Ирак като алтернативен доставчик и за добив на газ от шисти в България.