Боев: Не знам депутати да са се застъпвали за близките си за евросубсидии
Боев: Не знам депутати да са се застъпвали за близките си за евросубсидии / снимка: Sofia Photo Agency

Нямам информация депутати да са се застъпвали за свои близки, които да получат европейски субсидии за земите си, въпреки че не са имали право на тях. Това заяви пред Дарик депутатът Бойко Боев, който е член на земеделската комисията в Народното събрание и чието име се споменава в групата на народните представители, застъпвали се за роднински интереси.

В събота, в ефира на Дарик изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Димитър Тадаръков заяви, че през тази седмица ще обяви имената на тези депутати. Бойко Боев обясни пред Дарик, че дори не се познава с Тадаръков, а среща е имал миналата седмица с представители на земеделското министерство, но по сигнали на стопани, свързани с предстоящи плащания. Ето какво каза още Боев:

Просто искам категорично да заявя, че никога не съм защитавал някого, който е взел неправомерно пари, нито аз съм се опитвал или мои близки да вземем повече пари, това всеки ще го докаже. Но нека, който е подхвърлял тези подозрения, да бъде така добър да каже имена.

Значи не става въпрос за стари плащания за миналата година. Има новости в тазгодишната кампания, която стартира в момента, че хората получават нови, устни указания, които ги объркват, например миналата година всеки, който работеше своята земя и я докажеше на фотоснимката, получаваше субсидия в размер на 14 лв. на декар. Тази година обаче са получили информация, че само тези, които имат арендни договори, ще могат да получат субсидия, което разбира се, се оказа, че не е вярно.

Тук проблемът не е във Фонд „Земеделие”, искам да го отбележа това, не в системата на Фонд „Земеделие” – тя работи прекрасно, тя е модерна система – проблемът е в сбърканото земеразделяне у нас, проблемът е в невъзможността на добросъвестни арендатори да имат документи, арендни договори, тъй като не могат да намерят собствениците на парчетата земя, които обработват.