Близо 20 000 българи търсят работа в Европа чрез мрежата EURES
Близо 20 000 българи търсят работа в Европа чрез мрежата EURES / БГНЕС, архив

Над 4800 са свободните работни места у нас, посочени в европейския портал за професионална мобилност (EURES), сочи справка в сайта на портала за търсенето на работа в Европа. Други близо 20 000 българи търсят работа в портала за професионална мобилност чрез свои публикации или автобиографии.

Над 1,1 милиона са свободните работни места, обявени в европейската мрежа за работни места и мобилност EURES, за които има подадени близо 260 000 автобиографии пред близо 6700 работодатели, търсещи работна ръка в Европа.

Българите в трудова възраст - в челото на ЕС по риск от бедност

Най-много са обявените свободни работни места в Германия - над 540 000. Втората страна с най-много обявени работни места е Франция - близо 135 000. В Белгия има обявени над 123 000 работни места, във Великобритания - над 56 000, в Чехия - над 52 000 и др.

Най-малко са обявените свободни места в Хърватия - едва 49 и в Исландия - 63. Междувременно Евростат отчете нивото на незаетост на работни места в ЕС-28 - 1,8% през първото тримесечие на 2016 г. в сравнение с 1,7% през предходното тримесечие и първото тримесечие на 2015 г.

През първото тримесечие на 2016 г. Малта - 3,6%, Белгия - 2,6%, Чешката република, Германия и Швеция - всички по 2,5% - са имали най-високите нива за свободни работни места. Докато Франция, Италия и Полша - всички по 0,5% са имали най-ниски нива на свободни работни места. За България този показател е 1% през първото тримесечие на 2016 г.

Всеки седми българин крои планове да се изнесе от България (ВИДЕО)

Политиката на ЕС в областта на свободните работни места има за цел да се подобри функционирането на пазара на труда, като се опитва да съответства на по-тясно сътрудничество между търсенето и предлагането на европейския трудов пазар.

Скоростта на свободните работни места, която се анализира от Евростат, отразява търсенето на работна ръка в Европа, от една страна, както и потенциалните несъответствия между уменията на търсещите работа и изискванията, търсени от работодателите, от друга страна.

Европейските дни на труда са друга инициатива на ЕС в тази област с цел повишаване на информираността за възможностите и практическите особености, в които работят пазарите на труда в отделните европейски страни.

Източник: БТА