/ БГНЕС
Бизнесът: Американските централи изземват по 161 лв. от всяко домакинство
96852
Бизнесът: Американските централи изземват по 161 лв. от всяко домакинство
  • Бизнесът: Американските централи изземват по 161 лв. от всяко домакинство
Работодателските организации повишиха готовността си за протести срещу цените на тока от код "жълто" на код "оранжево" - причината са неизгодните договори на държавата с т. нар. американски централи "Марица-изток" 1 и 3, заради които всяка година от джоба на всяко българско домакинство излизат по 161 лева в полза на собствениците на ТЕЦ-овете.

Бизнесът иска прекратяване на договорите с американските централи

От бизнеса поискаха незабавно прекратяване на договорите за изкупуване на електроенергия от двете Марици и предупредиха, че когато кодът стане "червен", ще бъдат проведени протести пред самите централи и пред ТЕЦ-Варна, която се подготвя да продава ток на подобна цена, надвишаваща значително пазарната. Работодателите обсъдиха темата с националния омбудсман Мая Манолова, а тя се ангажира да поиска от държавните институции цялата информация за предприетите действия и за възможните сценарии, свързани с развалянето на договорите.

АОБР Манолова централи
БГНЕС


Ако средната цена за мегаватчас ток на борсата е 70 лева, двете американски централи продават ток на цени от 106 и 168 лева за мегаватчас, както е заложено в договорите, подписани по времето на премиера Иван Костов и препотвърдени от правителството на Тройната коалиция. Това означава, че всяка година от българските данъкоплатци се изземва сумата от над 486 милиона лева или по 162 лева от всяко домакинство, обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. "Точната дума е грабеж", категоричен е той.

Работодателските организации искат либерализация на енергийния сектор

Присъствието на собствениците на двете електроцентрали в България гони инвеститори, които искат да имат бизнес у нас, твърди Евгений Иванов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. По думите му печалбата от всеки ТЕЦ варира между 54 и 59 процента. "Дори в наркобизнеса няма такава печалба", коментира той.

АОБР Манолова централи
БГНЕС


След като работодателските организации сезираха омбудсмана във връзка с неизгодните според тях договори, Мая Манолова обеща да поиска информация от държавните институции как може да се реши този въпрос. "Факт е, че в договорите има заложена неустойка от близо 3 млрд. лева. Факт е също така, че ако Европейската комисия признае наличието на нерегламентирана държавна помощ, има санкции, но така или иначе един от възможните крайни резултати е ново натоварване на българските граждани", посочи омбудсманът.

Работодателите предупредиха, че увеличават степента на готовност за протести срещу случващото се в енергетиката и когато кодът стане "червен", ще има дата за протести, а местата ще бъдат американските централи и ТЕЦ-Варна.