Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев / БГНЕС
Бизнесът иска прекратяване на договорите с американските централи
96648
Бизнесът иска прекратяване на договорите с американските централи
  • Бизнесът иска прекратяване на договорите с американските централи
Представители на бизнеса настояват за прекратяване на договорите с американските централи. Тази позиция те са заявили на среща с премиера Бойко Борисов. Те са категорични, че увеличаването на студения резерв ще доведе до поскъпване на тока.
 
В момента средногодишната стойност на студения резерв от 500 МВт. Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, увеличението на студения резерв ще има отрицателни последици. Дали ще доведе и до поскъпване на тока: "Да, би следвало да доведе до увеличение на таксата, която се събира за достъп. Тя се събира от ЕСО (Електроенергиен системен оператор), определя се от Комисията за енергийно и водно регулиране и влиза в сметките за ток", обясни Велев.

Работодателските организации искат либерализация на енергийния сектор
 
Енергийният министър нито потвърди, нито отрече, че студеният резерв ще се увеличи. Очаква се Електроенергийният системен оператор да изготви анализ дали се налага такова изменение и едва тогава ще бъде взето решение, уточни Теменужка Петкова. Въпреки настояването на работодателите договорите с американските централи да бъдат прекратени възможно най-скоро, според нея това ще отнеме месеци.
 
"Това е процедура, която няма как да приключи в рамките на две, три или четири седмици. Може би следващите няколко месеца ще трябва да се проведат разговори с двете американски централи. Ще трябва да започне диалог, в рамките на който да можем да изясним позициите на всяка от страните", посочи енергийният министър.

България изнася два пъти по-малко ток
 
Теменужка Петкова поясни, че няма решение на Еврокомисията дали договорите с американските централи са държавна помощ. Васил Велев е категоричен, че от тези договори губи всеки българин. "Въпросните централи имат дългосрочни договори с преференциални цени. Всеки спечелен ден за тях е плюс. Ние годишно надплащаме 450 млн. лева на тези две американски централи с неправомерна държавна помощ, която излиза от джобовете на всеки българин".
 
Тепърва ще видим как ще протекат разговорите за прекратяване на договорите с тези централи.