Акции на Химимпорт с номинал 1 лв. се търгуват от днес
Акции на Химимпорт с номинал 1 лв. се търгуват от днес / netinfo

11 083 914 акции на "Химимпорт" с номинал 1 лев от днес се търгуват на „Българска фондова борса” - София. Средствата от продажбата им ще бъдат насочени към учредяване на нови компании от финансовия сектор.

„Предстои Комисията за финансов надзор да одобри документите на живото-застрахователно дружество и на здравно-осигурителна компания. В скоро време ще бъде формиран и взаимен фонд”, обяви Виктор Мечкаров от Централна кооперативна банка, която е собственост на „Химимпорт”.

До края на годината на фондовата борса ще се появи друго дъщерно дружество – „Слънчеви лъчи - България”. Планове за публично предлагане на акции се обмислят и за "Хемус Ер" и застрахователната компания "Армеец".

Появяването на борсата на „Хемус Ер” ще е сигурно, ако авиопревозвачът спечели конкурса за приватизация на „България Ер”, в която участва чрез „Балкан Хемус Груп”. Ако "Хумес Ер" успее да приватизира "България Ер" двете дружества ще се консолидират, обяви изпълнителният директор на частната авиационна компания Димитър Павлов.