52% от работещите българи са изложени на рискови за здравето фактори
52% от работещите българи са изложени на рискови за здравето фактори / Thinkstock/Getty Images
52% от работещите българи са изложени на рискови за здравето фактори
72587
52% от работещите българи са изложени на рискови за здравето фактори
  • 52% от работещите българи са изложени на рискови за здравето фактори

На фактори за увреждане на физическото здраве на работното място са изложени близо 52 на сто от хората у нас. Други 13 на сто смятат, че работата им може да увреди психическото им здраве. Това показва изследване на националната статистика, направено за работещите през 2013 г, които към края на годината са били под 1,5 млн. души.

Най-голям е броят на хората, които имат проблеми с крайниците, с мускулите и ставите, но с напредването на възрастта се появяват и сърдечни заболявания. Стресът на работното място и претоварването също са фактори, като 1,4 на сто от хората, които се притесняват за психическото си здраве на работното място, свидетелстват за тормоз от работодателите.

Най-често срещаните фактори за увреждане на физическото здраве на хората са неудобните работни пози и движения, както и рискът от злополука, съобщават от националната статистика. Първият фактор е посочен повече от жените, а вторият - от мъжете. Дамите също така често изтъкват и изпълнението на дейности, изискващи силна зрителна концентрация, като фактори, които могат да застрашат здравето им.

Около 13% от заетите са изложени на работното си място на фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на тяхното психично здраве. За преобладаващата част
от тях основният фактор е напрежението поради недостиг на време или претоварването с работа.

Други рискови за психичното здраве фактори като насилие или заплаха от насилие, както и тормоз и грубо отношение се посочват като основни фактори сравнително рядко.

Над 12 000 души са претърпели злополуки на работното място, като при около една трета от случаите става дума за пътнотранспортно произшествие. При пет от всеки два инцидента се е наложило отсъствие от работа поради лечение за две или повече седмици.