1 млрд. евро за бизнеса по програмата за развитие на селските райони
1 млрд. евро за бизнеса по програмата за развитие на селските райони / БГНЕС, архив

Около 1 млрд. евро са заделените средства за бизнеса по програмата за развитие на селските райони до 2020 г. Това каза в Бургас министърът на земеделието Десислава Танева. Тя участва в морския град в дискусия "Региони в растеж". Общият ресурс на представената от нея програма е 2,9 млрд. евро.

Танева набеляза и дейностите, които предстоят до края на тази година, а както и възможностите за бизнеса. Те са свързани с инвестиции в земеделски стопанства, преработка на селскостопанска продукция, подпомагане за навлизане на пазара на малки стопанства, инвестиции в неземеделски дейности в селски райони и др.

ВиК мрежата ще е с приоритет в следващата програма за финансиране от ЕС

Министърът подчерта успеха на Бургас и региона по предходната програма в областта на рибарството. Тя смята, че бизнесът е подготвен и за следващите възможности, които са до 2020 г.

По програмата "Морско дело и рибарство" е предвиден бюджет за нови осем инициативни местни рибарски групи, като тази мярка се очаква да бъде отворена в последното тримесечие на годината, съобщи още Десислава Танева.

През юли се очаква отварянето на две мерки по програмата. В презентацията си министърът каза, че 19 млн. се предвидени за продуктивни инвестиции в аквакултури. Мярката ще е отворена следващия месец. Максималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ за бенефициент е 1,4 млн. лева.

Преди старта на дискусията Танева откри фермерски пазар в Експозиционен център "Флора" в Морската градина. Като минус за нашето производство министърът посочи липсата на директния достъп до производителя.

В България към момента функционират 10 фермерски пазара, но интересът към сдружаването на земеделските производители се увеличава.

Източник: БТА