“Заслон” ще издирва убийците на руските дипломати в Ирак
“Заслон” ще издирва убийците на руските дипломати в Ирак / netinfo

Специален отряд на външното разузнаване на Русия, наречен с името “Заслон”, е на път да засенчи славата на легендарните “Алфа” и “Вимпел”. От 2 години насам в пълна секретност дни преди началото на операция “Свобода за Ирак” в Багдад са пристигнали две групи на отряда “Заслон” със задача: силова поддръжка на руското външно разузнаване. Друга такава група още тогава е прехвърлена в Иран. Всичко това на фона на факта, че Русия няма свои части в Международните антитерористични сили в Ирак.

Само преди няколко дни руският президент Владимир Путин разпореди суперсекретният “Заслон” да издирва убийците на руските дипломати в Ирак. Според експерти по антитероризъм обявената парична награда от 10 милиона долара е малка, издирването вероятно ще струва милиони, но хората от спецчастите на “Заслон” ще се справят. Какво представлява секретният “Заслон”?

Преди няколко дни руската Дума разреши на президента Путин да използва спецчасти зад граница за борба с тероризма. Първата му заповед бе дълбоко засекретеният специален отряд “Заслон” да издири и ликвидира убийците на руските дипломати в Ирак. “Крайно трудна, скъпоструваща, но изпълнима задача". Така хора от руските спецслужби коментират заповедта на президента. Какво представлява тайната структура “Заслон”?

При създаването си през 1997 г. Департаментът за борба с тероризма на руската Федерална служба за сигурност се състои от 4 управления: Оперативно управления и управления “А” – “Алфа”, “В” – “Вимпел” и “К”, наследник на бившето идеологическо контраразузнаване. През 1998 г. от подразделенията “Алфа” и “Вимпел” е създаден Центъра за специални задачи. Под прикритието на заповедта за създаването на центъра, всъщност е сформиран новият отряд “Заслон”. За силовото осигуряване на операциите на руската Служба за външно разузнаване в структурата й е създадено дълбоко засекретеното подразделение "Заслон". В състава му влизат близо 300 души, участвали в специални акции в чужбина, най-вероятно голямата част – барети от “Алфа” и “Вимпел”.

Ежедневните задачи на бойците от “Алфа” включват неутрализация на терористи, завзели самолети, кораби и сухоземен транспорт, а също и държащи заложници в закрити сгради. Хората от “Вимпел” пък имат атомна специализация: в мирно време –обезвреждане на терористи на атомните обекти. В предвоенно и военно време задачата им се обръща на 180 градуса: те трябва да унищожават атомни електроцентрали, ракетни установки с ядрени бойни глави и всякакви подобни обекти на територията на противника. Вимпеловци обаче трябва да могат да действат и в Чечния. През март 2000 г. група от 6 човека на центъра само за 4 минути провежда операция, при която в Кишлак е заловен Салман Радуев, въпреки охраната му от 75 човека. Не е успял дори да обуе обувките си при задържането. Спецчасти на “Алфа” и “Вимпел” щурмуват и убиват на място 50-те терориста, задържали през 2002 г. 850 заложници в Дома на културата на улица “Дубровка” в Москва, където в този момент се играе спектакъла “Норд-Ост”.

Новата група “Заслон” е въоръжена не по-зле от легендарните "Алфа" и "Вимпел". Хората й носят денонощно дежурство, в автомобилната й част още от създаването са зачислени няколко десетки нови лендроувъри. Хората от “Заслон” не информират за своите планове другите тайни служби в Русия, за да се предотврати изтичането на информация за специалните им мисии. Страната и светът може и да не научат за резултатите от такава операция, дори ако е минала успешно. Сега новата задача на дълбоко секретния отряд “Заслон”, спусната лично от президента на Русия, далеч не е лека. Руските спецслужби са убедени, че убийците на дипломатите вече са напуснали Ирак. Допускат и че е възможно изпълнителите и организаторите на терористичния акт да са свързани с нелегалните в Чечения. Най-вероятно ключова роля в такова издирване в арабския свят ще има обявената парична награда от 10 млн. долара, които шефът на Федералната служба за сигурност Николай Патрушев обеща да плати срещу информация за терористите. Експерти обаче сочат, че наградата би могла да има ефект, но сумата е твърде малка. "Такава информация не може да се купи евтино - там се въртят много големи пари, ще потрябват стотици милиони долари", коментират разузнавачи.

Хората на руските служби обаче няма да могат да открият терористите самостоятелно, необходимо им е сътрудничество с арабски страни, а военни специалисти отбелязват, че иракските спецслужби не владеят ситуацията в страната и на тях едва ли ще може да се разчита. Основен инструмент за работа в ислямските страни е покупката на информация. Следващият е внедряването на агент. Не може все пак и дума да става за русокос човек с ярко изразена славянска външност, а руските спецслужби страдат от дефицит на кадри за работа в мюсюлманските страни. Затова в изпълнението на новата задача на “Заслон” не е изключено да се активизира сътрудничеството с тайните служби на бившите съветски републики, лоялни към Русия - на първо място това са спецслужбите на Узбекистан, които първи в постсъветското пространство се сблъскаха с радикални ислямисти и успяха да ги надвият.