Версиите за изчезването на Ангел Бончев
Версиите за изчезването на Ангел Бончев / netinfo

Вече близо седмица няма никаква вест за съдбата на изпълнителния директор на ловешкия футболен клуб „Литекс” Ангел Бончев. Той изчезна през нощта на 22 срещу 23 май, когато паркира автомобила си пред блока, в който живее. Около 01:10 ч. Ангел Бончев заключва колата си и от тогава е в неизвестност. До момента, според информация на Дарик, никой не се е обадил за откуп за изпълнителния директор на „Литекс”. Версиите варират – от отвличане с цел откуп, през опит за изнудване на собственика на Литекс Гриша Ганчев, до слухове за неясни бизнес отношения със скандални сръбски бизнесмени. Дори и полицията не поема ангажимент затова какво всъщност се е случило с Ангел Бончев.

В първите часове след изчезването на изпълнителния директор на „Литекс” дори и бившият вече директор на Столична дирекция „Полиция”, комисар Румен Стоянов твърдеше, че няма данни за отвличане. Впоследствие версиите, като че ли наклониха везните именно в тази посока, макар че никой до момента не го е обявил официално. Всъщност догадките и слуховете около съдбата на Ангел Бончев продължават, тъй като никой в МВР не иска да се ангажира с мнение по темата, дори и самият вътрешен министър Михаил Миков. От другата страна на барикадата са доста по-разговорливи, но естествено не желаят да застанат с имената зад твърденията си. Така например стана ясно, че организираните престъпни групи у нас, занимаващи се с отвличане срещу откуп не са толкова много, а бройката им е намаляла до един – двама.

Преди три-четири години в страната имаше бум на отвличанията на бизнесмени или техните деца. За разлика от случая с Ангел Бончев, при повечето от тези инциденти, похитителите се обаждаха само ден-два, след като въпросният човек е отвлечен. С ясни финансови условия. Поне според информацията, с която Дарик разполага до момента, такива при Ангел Бончев липсват.

Поръчковите отвличания у нас се превърнаха в един от най доходните бизнеси в последните години. Не са един и двама пострадалите от подобни акции. Първото отвличане, регистрирано официално в полицейските хроники, е от 2 септември 1994 г. Тогава строителният предприемач Георги Георгиев-Гечо и служителят му Антон Костадинов са отвлечени в района на кв. „Илиянци” от автомобила, в който двамата пътуват. Откарани са в необитаема вила над пернишкото с. Дивотино. Няколко часа по-късно непознат мъж обявява по телефона на братовчеда на Гечо - Христо Върбанов, че иска 1 млн. долара срещу живота на двамата отвлечени. Роднините събират 130 000 долара. Междувременно похитителите се обаждат отново и намаляват откупа на 500 000 долара и уговарят среща. Братовчедът Върбанов, който трябвало да ги предаде, не отива и връща откупа с аргумента, че похитителите не са се появили. Заложниците са открити убити.

На 21 юни 2001г. съпругата на изпълнителния директор на вестник “Черноморие” Варна Албена Бояджиева е отвлечена пред дома си. На 14 юни тя е изхвърлена от автомобил в местността Боровец край Варна. Откуп не е плащан, тъй като съпругът й съобщава всичко в полицията. За похищението е арестуван Валентин Костадинов от Добрич. Костадинов отрича обвиненията, но съдът го оставя в ареста. След промяна на мярката му за неотклонение той изчезва и е обявен за общодържавно издирване.

Следващото похищение датира от 20 септември 2001г., когато собственикът на "Руен" Стефко Колев е отвлечен близо до дома си в столичния кв. „Княжево”, когато отивал на работа с автомобила си “Ауди”. Четиримата похитители са въоръжени, маскирани и облечени в полицейски бронежилетки. Откарват го в неизвестна къща. Първоначално искат 2 млн.лв. откуп, но Колев казва, че това е абсурдно. Записват аудиокасета, на която Колев обяснява от името на похитителите какви са условията им. Касетата е подхвърлена на съпругата му Теодора. Исканият откуп е намален на 1 млн. лева. После преговарят с нея по телефона. Антимафиотите от НСБОП стигат до извършителите, след като засичат телефонните разговори.

Пет денонощия след нападението жената получава указания да хвърли сак с парите от влака по линията София – Мездра преди Курило. 140 хиляди лв. се разпиляват край жп линията и са намерени на следващия ден от кантонера бай Кольо от с.Заселе, който ги предава в полицията. Останалата част от откупа е прибрана от похитителите. В деня след предаването на парите Стефко Колев е освободен край ловешкото село Летница. Два месеца по-късно бандата е задържана заедно с двама полицаи, които им помагали да рекетират шофьори на тирове. Обвинени са Данаил Георгиев-Джаки и Борис Арсов-Борчо от групата на Йоско, специализирана в отвличания и мокри поръчки. През ноември 2003 г. Борчо е застрелян, а Данаил Георгиев е оправдан.

На девети декември 2003г. приятелката на варненския бизнесмен Борислав Манджуков е похитена, докато паркирала колата си в двора на вилата от осем маскирани. Тя е държана в плен до 26 декември. Нападателите й искат откуп от 500 000 долара от Манджуков, който е собственик на няколко обменни бюра и заведение във Варна. За престъплението е обвинен 32-годишният Кирил Илиев. Така и до ден днешен не са ясни всички обстоятелства около отвличането на Галя Пеева.

На 17 март 2004 г. е едно от най показните похищения в последните години у нас. Рубин Коцев, собственик на фирма "Ахилеос меритайм", е отвлечен пред дома си на ул. „Марко Балабанов” от трима неизвестни. Ден по-късно полицията засича анонимно телефонно обаждане до семейство Коцеви с искане на откуп от 1 милион евро. Коцев е държан в плен 9 дни. На 26 март той е захвърлен от автомобил край Девня и сам отишъл до местното РПУ. Платен е откуп от 500 000 долара. Четири дни по-късно са арестувани четиримата варненци Антонио Тунджев, Валентин Христов, братята Георги и Петър Петрови и чеченеца Умар Джумбулатов, който впоследствие е експулсиран в Русия. Самият Рубин Коцев обявява, че зад отвличането стои бившият му партньор Тургут Тунджел. След изчезването на част от заподозрените в чужбина делото е спряно. Това похищение се приписва като изпълнение на варненската групировка Монопола.

На 6 април 2004 г. синът на президента на футболен клуб “Славия” Венцеслав Стефанов – Димитър, е отвлечен близо до хотел “Плиска” на стотина метра от Първо РПУ, до семейното заведение “Киара”. Четирима мъже, преоблечени като полицаи, набутват Димитър Стефанов в кола със син буркан. Часове след инцидента мъжки глас съветва по телефона бащата да приготви "много" пари и да не намесва полицията и медиите. Два дни по-късно на бащата са изпратени снимки и видеозапис на момчето, в който настоява да плати откупа. Според признанията на самия Венцеслав Стефанов пред медиите 10 дни след отвличането похитителите му поискали 1, 2 млн. лв., като обещават, че до 2 часа след плащането Димитър ще бъде освободен. Карат го да се качи на влак и да хвърли парите на определено място. Заложникът Димитър не е освободен и до днес се води в неизвестност.

7 януари 2006г.-отвлечен е синът на добричкия бизнесмен Йордан Иванов-Поничката, собственик на месарска фабрика “Ани-И” ООД. 25-годишният Иван Иванов е похитен привечер на Ивановден на 10 метра от семейната им къща на ул.”Александър Кръстев” в Добрич. Иван оставил приятелката си в колата и слязъл да отвори вратата на гаража. В този момент той е атакуван и натикан в колата на похитителите. Полицията е уведомена от приятелката на Иванов, която е свидетел на отвличането. Исканият откуп от 550 000 евро, намален впоследствие на 200 000 евро, не е платен. Младежът продължава да е в неизвестност.

На 9 март 2007 г. е отвлечен Илиан Цанев, син на бизнесмена Красимир Цанев. Поискан е откуп от 3 милиона евро, от които са платени 100 000 и жертвата е освободена.

Към тези случаи трябва да се прибави и случаят в Бургас с изчезването на шефа на фирма Гранити – Стоян Стоянов, който е в неизвестност. И по този случай няма яснота дали става въпрос за отвличане или случаят е друг.

По случая Ангел Бончев пък полицията работи по общо четири версии. Първата и основната - отвличане с цел откуп. Не е ясно дали в крайна сметка тази версия ще се потвърди. От МВР за момента няма никаква информация по случая. С изключение на тази, че по случая се работи. А освен това стана ясно, че самият Микаил Миков е притеснен заради липсата на конкретни резултати.

„Няма да коментирам определени, конкретни дела. Върши се изключително много работа, притеснен съм и то не само за този случай. Има доста случаи, които са въпрос на време, въпрос на упорита работа, въпрос на усилие от служителите”, каза Миков.

Слуховете около случая Ангел Бончев продължават да циркулират в общественото пространство. Според единият от тях изпълнителният директор на „Литекс” е бил отвлечен от човек, който познава. Друг от слуховете, е че Бончев, е изведен вече в чужбина с неясна цел. За момента не е ясна съдбата на изпълнителния директор на „Литекс”. За сметка на това хора от ъндърграунда разказаха пред Дарик, че на практика у нас има не повече от 2 банди, които се занимават с поръчкови отвличания. Преди години бандите са били пет или шест, но впоследствие полицията успя да разбие някои от тях. Става дума за един от клоновете на варненския монопол, специализиран именно в отвличания. Точно хората там бяха заподозрени в похищението на Рубин Коцев. Другата от почти разбитите групи, е тази на Йоско от Костиндброд. След случая с хърватина Иван Може, за който дори и самият Йоско беше заподозрян се говори, че хората му са се разбягали и бандата е престанала да съществува.

Въпреки това в момента се говори, че у нас има две организирани престъпни групи, които се занимават с отвличания за откуп. И двете банди действат в района на София и околностите на столицата. Данните за двете престъпни групи са повече от оскъдни. Знае се само, че действащите банди са съставени от хора, които преди време са работили за един от големите босове на дрогата у нас. Съществува и трета престъпна група, специализирана в отвличанията . Тя действа на територията на Испания и е под шапката на една от родните автобанди. Хората в тази група са от Варна, Плевен и Благоевград. Запознати разказаха, че именно тяхно дело е отвличането на български автокрадец от конкурентна групировка в Мадрид преди повече от месец. Тогава, както се говори, роднини на 39 годишния българин са хвърлили в кофа за смет сак с над 600 хиляди евро и човекът беше пуснат.

За сега не е ясно кого и как проверява столичната полиция във връзка с изчезването на Ангел Бончев. Пенсионирането на шефа на столичната полиция, комисар Румен Стоянов, като че ли не дойде в най -подходящия момент и според запознати допълнително ще затрудни работата по случая. Така съдбата на изпълнителния директор на „Литекс” остава в ръцете на похитителите, ако въобще има такива и на близките му, разбира се. А неизвестните около случая също остават.