Никола Филчев – физическият убиец на ямболската адвокатка?
Никола Филчев – физическият убиец на ямболската адвокатка? / netinfo
За пореден път в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, това едно старо, над 6-годишно дело за едно кърваво и мистериозно убийство, бе намесено името на бившия главен прокурор Никола Филчев. В делото се оказаха преплетени имената на доста бивши и настоящи висши прокурори, а то се оказа доста показателно за скритото лице и задкулисния живот на доста висши прокурори от кръга на предишния главен прокурор Никола Филчев.

Това е едно от най-мистериозните и коментирани за последните десетина години убийства. На 26 срещу 27 февруари 2000 г. една ямболска адвокатка е убита в София. 6 години по-късно, макар и делото все пак да стигна до съд, продължава да е пълна мистерията около това кой уби зверски тази 30-годишна жена с 9 удара със сатър, била ли е наистина толкова близка с бившия главен прокурор Никола Филчев, как се преплитат имената на други висши прокурори и най-вече убития Николай Колев. Завесата започна да се повдига едва сега, в съдебната зала, когато свидетелите за почнаха да говорят един по един.

Така от думите на Нанка Колева, съпруга на убития прокурор Николай Колев и самата тя висш прокурор, стана ясно, че физическият убиец на адвокатката е бившият главен прокурор Никола Филчев и че той е поръчал убийството и на прокурора Николай Колев, както и подхвърлянето на наркотиците в джипа му, заради което Колев бе арестуван и разследван. Тези тежки факти станаха официални свидетелски показания, дадени пред съд от висш прокурор. Смисълът им се подсилва от факта, че преди 4 години, през декември 2002 г. същите тези факти накараха Висшия съдебен съвет да поиска оставката на Филчев. Разбира се, безуспешно.

Какви са били все пак отношенията на Филчев с убитата адвокатка Надежда Георгиева, как и защо я е убил, защо е поръчал убийството на Николай Колев и на бившия апелативен прокурор на Варна Васил Миков?

Двама свидетели пред състава на Софийския градски съд с председател Владимир Астарджиев вписаха между кориците на делото тези факти, които 6 години бившият главен прокурор Филчев грижливо криеше. Пламен Симов, генерален секретар на Моряшкия синдикат, разказа как за първи път се сблъскал с името на адвокатката Надежда Георгиева. То било написано в попаднала му докладна записка, според която е бил подготвен много голям подкуп от купувачите на Рибно пристанище „Бургас”, като част от парите – 150 000 долара, трябвало да бъдат предадени от синдика на „Океански риболов” Стойчо Стойчев и тогавашния му експерт Ганка Кольовска чрез близката до тогавашния главен прокурор адвокатка Надежда Георгиева до самия Филчев.

Симов връчил тази информация на покойния вече прокурор Николай Джамбов, който по това време вече е отстранен от Филчев от Върховната касационна прокуратура и е изпратен във Върховната административна прокуратура. Николай Колев пък по това време е прокурор по делото за умишления фалит на “Океански риболов”. Така от него Пламен Симов научил и доста други факти. По това време вече е настъпва разривът между Николай Колев и Филчев, Колев събира усилено факти за Филчев с цел да бъде поискано снемане на имунитета му. Което по думите на Симов, а и после на съпругата Нанка Колева, довело до това, че Филчев разпоредил да му подхвърлят в джипа наркотици, да бъде арестуван и разследван.

По същия начин е образувано дело и срещу Пламен Симов, той е арестуван на 13 декември 2002 г. и транспортиран под конвой към Бургас. Кой знае защо обаче, по средата на пътя в пълна секретност той е свален на Стара Загора. Симов разказва, как прокурорът Колев бил убеден, че там Симов е трябвало да бъде ликвидиран заради информацията, която знае за Филчев. Преди дни е влязла в сила оправдателната присъда на Симов по това дело и вече е ясно, че Филчев го е набедил в извършване на престъпление – факт, който сам по себе си е престъпление. Пламен Симов и Николай Колев имали почти ежедневни срещи.

В деня на убийството на прокурора Николай Колев, 28 декември 2002 г. двамата се срещнали в 11 часа в малко заведение срещу Върховния административен съд. Заведението било малко, само с 3-4 маси. Разговорът им продължил 2 часа и половина, макар за ямболската адвокатка да говорили само 20-ина минути. С гръб към тях обаче на съседна маса имало човек, а накрая влезли още двама и седнали там. Тогава Николай Колев нервно казал: “Дай да плащаме – барети – записали са всичко!”. И едва тогава Пламен Симов забелязал стар мобифон отдясно до единия. Оттам Колев тръгнал към тогавашния председател на Върховния административен съд Владислав Славов, за да поиска чрез него от Висшия съдебен съвет снемане имунитета на Филчев.

Славов обаче отсъствал и срещата останала за 3 януари. Тя обаче така и не се състояла – вечерта Колев бе убит. Николай Колев обаче разказал на Симов интересен факт, до който се добрал – вечерта на убийството на ямболската адвокатка Филчев, който по думите му ходил с охрана от барети, за първи път разпуснал гардовете си и сам отишъл в дома на адвокатката. Самата докладна записка за подкупа от 150 000 долара, предназначен за Филчев, била иззета при полицейския обиск в офиса на Пламен Симов заедно с още два големи кашона документация. По думите на Симов там се намирали и 15 листа медицинска документация за психиатричната диагноза на Филчев, както и негови доноси. Архивът не е върнат на Симов и до момента въпреки оправдателната присъда.

Самият той не казва откъде има диагнозата, била пъхната под вратата му с бележка “Желая успех”. Чуйте какво разказва за това Пламен Симов.

Съпругата на убития прокурор Николай Колев – Нанка Колева разказа пред съда как Колев неколкократно предлагал на Филчев да образуват силна следствена група, за да се разкрие убийството на Надежда Георгиева. Филчев обаче всеки път реагирал остро, забранявал му дори да пипне делото, докато накрая през 2001 г. насочил обвинението срещу самия Николай Колев. Много скоро след това станало и подхвърлянето на наркотиците в колата му и ареста. Колев обаче преди това разговарял с първия следовател по делото Илия Илиев и от него разбрал как Филчев освободил охраната си в нощта на убийството и отишъл сам в дома на Георгиева в столичния квартал “Стрелбище”. Въпреки че той се страхуваше да кара непознати коли и предпочиташе само „Москвич”-а си, отишъл там с джип „Чероки”, разказва Нанка Колева.

Следователят установил, че когато Пламен и Димитрина Калайджиеви ходили в дома й същия ден, тя бързала да ги отпрати, защото чакала Филчев. Следователят още съобщил на Николай Колев, че вече знае къде е оръжието на убийството – сатър, и посочил в кой водоем край София е захвърлен. Този следовател почина пред кабинета на сегашния главен прокурор преди да успее да разкаже каквото и да било. Нанка Колева разказва и как другият следовател Красимир Николов споделил, че Филчев му наредил да образува делата срещу него, въпреки имунитета, и че на възраженията му, че няма основание за това, му дал един труд за помагачеството да се ръководи.

Нанка Колева разказа още как на прословутите прокурорски съвещания при Филчев, на които присъствали заместник главният прокурор Христо Манчев, Цеко Йорданов и Спартак Дочев, Филчев разпоредил, ако не издържи тезата за Николай Колев като помагач, то може да се развие, че той е убиец и дори съпругата му може да се окаже убиец на ямболската адвокатка. Колева свидетелства пред съда как военният прокурор Трендафил Трайков и следователят Олег Янев оказвали натиск върху зависими от прокуратурата цигани да лъжесвидетелстват, че Николай Колев е убил адвокатката. Седмица преди убийството й Филчев поръчал на Николай Колев и убийството на бившия варненски апелативен прокурор Васил Миков.

Филчев дори изпратил Колев на секретна командировка във Варна, а по телефона му разпоредил: „Това дело го искам в твърди корици, повтарям – в твърди корици”. По думите на Колева това означава ковчега на Миков. Самият Васил Миков отказа да коментира пред нас дали е знаел за това и защо според него Филчев е поръчал смъртта му. Колева обаче разказа как самата Надежда Георгиева правила записи на нейни срещи и разговори с Филчев, за да го държи в ръцете си. Хвалила се за това пред приятелката си Димитрина Калайджиева, когато идвала в Съдебната палата при нея. Адвокатката и друг път предавала пари на Филчев – Нанка Колева посочи други две суми от 5000 и 1000 долара. Дори цитира как Филчев казвал на съпруга й: „Защо не взема да се оженя за една от двете – Надежда или Димитрина”.

Чувала съм от съпруга ми, че Надежда Георгиева е ходила с ударните групи на Алексей Петров, заяви още пред съда Нанка Колева. Тя твърди и че в тричасов разговор с нея Филчев си признал, че е убил адвокатката. Това станало в първия работен ден на 2005 г., малко след като минала втората годишнина от убийството на съпруга й. Филчев случайно я срещнал в коридора на прокуратурата и после я поканил в кабинета си. Там Колева го нападнала с въпроси защо е убил съпруга й и защо спира делото, а набеждава други хора. Така малко по малко го накарала да изрече директната фраза „Пред теб си признавам, че аз съм убил Надежда Георгиева”. Той предпочете малкото зло – да признае това, коментира Нанка Колева.

Пред съда Нанка Колева съобщава за още едно такова признание на бившия главен прокурор – този път пред друг човек – единият кум на Филчев, проф. Янко Янков. Колева разказа как на живо в телевизионно предаване Янко Янков разказал, че бил в Лондон, когато Филчев му позвънил и тревожно казал: „Ние като си легнахме, тя беше жива. Като се събудих – тя беше убита, цялата в кръв. Искат да ме накиснат.” И поискал помощ от кума си. Тогава Янков казал: „Нали знаеш, че този разговор се записва от поне две служби”. Самият Янко Янков по информация на негови близки преди месец е напуснал България и не успяхме да го открием, за да разкаже още веднъж лично за този телефонен разговор.

Открихме обаче Никола Филчев по мобилния му телефон и така и не стана ясно къде е.

Самата Нанка Колева извън съдебната зала доста кратко коментира.

Тези факти, посочени от двама души като свидетелски показания пред съда, сочат директно бившия главен прокурор Никола Филчев като физическия убиец на ямболската адвокатка. Съдът според нормите на новия НПК в този момент на съдебна фаза не може да прекрати делото срещу трима съвсем други подсъдими – Орлин Аврамов, Пламен и Димитрина Калайджиеви, и да го върне за доразследване вече по новите следи и срещу новите уличени. Съдът е длъжен да се произнесе по вината на тримата по така внесения обвинителен акт. Едва след това да се образува ново производство и да разследва отначало новата версия.

Това отговаря и на въпроса дали и кога прокуратурата и следствието ще отговорят на въпроса виновен ли е Никола Филчев за убийството и извършил ли е тези още няколко престъпления, за които свидетелстваха пред съда Нанка Колева и Пламен Симов, и кога ще му се потърси отговорност. Докато завърши съдебното дело на настоящата първа инстанция, и премине през още две, моментът на отговорността на Филчев се отлага поне с 2 години. Прави впечатление обаче следният факт. Нито прокурорите, които са двама по този процес, нито който и да било от защитата, нито пък гражданските ищци – родителите на убитата адвокатка Костадин и Вяра Георгиеви – никой от тях не поиска от съда да бъде извикан като свидетел самият бивш главен прокурор Никола Филчев.

Твърде вероятно е той пак да излезе с версията, че се е явявал в друго процесуално качество по това дело – писал е постановления – и няма право да бъде и свидетел. Също както направи по делото “Бръмбъргейт”. Там обаче военните съдии все пак го разпитаха. Никой не извика като свидетели и другите цитирани прокурори – Христо Манчев, Цеко Йорданов, Спартак Дочев, Трендафил Трайков, следователя Олег Янев. Не са свидетели и циганите, принуждавани да лъжесвидетелстват срещу Николай Колев. И явно никой не иска да се разбере вършили ли са наистина висшите прокурори престъпления под червената прокурорска мантия, убивали ли са, взимали ли са подкупи, принуждавали ли са хора да лъжесвидетелстват, това ли е наистина начинът на работа на Филчевата прокуратура и ще отговаря ли пред закона той и близкият му кръг, част от който са съвсем действащи и в момента прокурори.

Това предизвиква сериозните опасения, че ако е извършил всичко това, Филчев ще бъде скрит; че целта е сегашните подсъдими да бъдат оправдани, но истината – никога да не бъде разследвана и разкрита. Въпреки че Нанка Колева е разказала пред съдия всичко това и по делото за убийството на съпруга си и от лятото на миналата година спряното за дълго време и неразследвано дело все пак е възобновено от Софийската градска прокуратура. Надежда дава и фактът, че прокурорът по това дело Магдален Маринов присъства и изслуша тези два важни свидетелски разпита пред съда. Остава да чакаме.