Започна  64-ият международен гребен поход ТИД 2019 във Видин

Видин гребен поход
Видин гребен поход / Община Видин

  Кметът на Видин заедно със заместник-кметът Венци Пасков посрещна в крепостта „Баба Вида“ представителите на държавите-участнички в Дунавския гребен поход.

 „За поредна година Община Видин и нашият старопрестолен град са домакини на  международната регата по река Дунав.  За мен е чест, че тази година тя е под наслов „ТИД е Видин“ и благодаря сърдечно на организаторите за оказаното внимание. Имам удоволствието да посрещна тук, сред стените на средновековата крепост „Баба Вида“, представители на 13 държави и се надявам, че в наше лице сте намерили истински съмишленици“ – каза Ценков. Той приветства участниците в най-дългия воден поход за устойчивстта и борбеността им, да преодоляват препятствия в името на победата над себе си и да създават приятелства. Видинският кмет пожела на всички здраве, много сили и упоритост, за да завършат успешно своето начинание,  да опознаят още много нови места и хора и връчи скромни подаръци за спомен от Видин.
Йонко Кожухаров, ръководител на гребния поход, също благодари на Огнян Ценков и на Община Видин за топлото посрещане и добрата организация, като изрази увереност, че взаимното сътрудничеството ще продължи и занапред.

Тази година в регатата се включват около 150 представители от държавите Австралия, Австрия, Англия, Германия, Румъния, САЩ, Словакия, Сърбия, Унгария, Холандия, Хърватия, Швейцария и България. Те пристигнаха на видинския бряг на 11 август и се настаниха в палатковия лагер до крепостта „Баба Вида“.

Най-малкият участник е деветгодишният Виктор от Сърбия, а най-възрастните- Майкъл Килиън от Англия и Матилде Рост от Германия, които са на осемдесет години.

Посрещането и пребиването на участниците се организира от Община Видин и Туристическо дружество "Бонония".