Врачани: Искаме да ни чуят! Ще стигнем и до гражданско неподчинение!
Врачани: Искаме да ни чуят! Ще стигнем и до гражданско неподчинение! / Дарик Враца

Гражданско неподчинение и блокиране на жп линията ще предприемат жителите на Враца, ако проектът за скоростната линия, минаваща през града, остане в същия вид. Това обявиха днес участниците в среща за учредяване на Инициативен комитет за защита интересите на врачани.  В него се включват представители на различни неправителствени организации, партии, общински съветници и граждани. Целта е предприемане на организирани действия от страна на жителите на Враца по важни за града въпроси, по които централната власт и различните институции не желаят да чуят мнението на хората.

Първият важен въпрос, по които ще се работи, е преминаването на скоростната жп линия през Враца и нежеланието на проектантите това да става в тунел или траншея. "Враца е единственото населено място в което не се предвижда изнасяне на линията. При всички останали от София до Видин трасето е съобразено  и с удобството на жителите", посочи един от учредителите на комитета - общинският съветник ген.Валери Стаменов. Ако линията бъде изградена според сегашни проект, градът ще бъде разделен  по средата от 4 метрови стени.

За общи действия се обявиха и Радослав Гетов - областен координатор на ГС "ДНЕС", Пламен Тошев от НД "Достойни за България", Валери Атанасов от ПП "Атака", Владимир Ценов от СПС "Защита". В срещата участваха и представители на Дамски клуб "Вратица", ВМРО-БНД, граждани.

"Ние не сме против модернизацията на града, напротив - искаме това да се случва, но не чрез игнориране на интересите на гражданите", подчерта председателят на ВМРО Красимир Богданов.

Бе решено в следващите дни да се организира среща с главния архитект на Враца Даниел Дилков, с когото да се обсъдят възможните решения за жп линията, среща с народните представители и областния управител за съгласуване на действията и за евентуална подкрепа на инициативите.

В същото време от 3 март започва и подписка за предизвикване на референдум за мнението на врачани за високоскоростната отсечка.

"При липса на разбиране ще предприемем протестни действия, включително гражданско неподчинение", обявиха участниците в срещата.

Инициативният комитет ще организира действия и по други важни за града проблеми като предвидения двулентов обходен път. Както при линията, така и при пътя отново само Враца ще бъде ощетена, тъй като обходните пътища в останалите градове от Северозапада ще бъдат четирилентови.