Трудова мобилност между България и Румъния
Трудова мобилност между България и Румъния / Снимка: Дарик Враца, Галя Василева

Проект „Европейски наръчник по труда Румъния-България" бе представен вчера във Враца. Проектът се изпълнява от фондация „Европейски институт" (клон Плевен), в партньорство с АРИЕС Олтения (Румъния) и е финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България, съфинансирана от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

"Искахме да бъдем полезни точно в трансграничния район да получи възможност за мобилност на работната сила, която съществува в Европа, но в България все още не е на високо ниво", разясни  за "Дарик" идеята за осъществяването на проекта Любов Панайотова - директор на Европейския институт.

В основата на проекта е заложен многоезичен информационен портал, който да подпомага трудовата мобилност от двете страни на река Дунав. Чрез портала ще бъдат улеснени търсещите работа, тъй като на едно място може да се намери голяма база информация. "Много български студенти проявяват интерес и дори сега в нашия бюлетин разказваме различни истории на български студенти, завършили в Румъния", каза още Панайотова.

Има търсене и от двете страни. Особен интерес предизвикват професиите в осем водещи отрасъла, сред които  производство, селско, горско и рибно стопанство, финансови и застрахователни дейности, търговия, хотелиерство и ресторантьорство и др.

Основен акцент бе поставен върху официалния старт на създадения в рамките на проекта информационен портал  www.eujobmap.eu за всички търсещи работа в трансграничния регион между България и Румъния.

Датата и началният час на персконференцията  - 11.11.2011 от 11 часа, е избрана случайно, сподели още Любов Панайтова. "Дадохме си сметка за това чак сутринта, когато чухме за многото красиви сватби на тази дата. Срещата е по предварителен план и беше оптималния период да се срещнем с нашите партньори от Румъния".