темида съд
темида съд / Thinkstock/Getty Images
Окръжна прокуратура – Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.Г. (на 38 години) за извършено от него пътно-транспортно произшествие, довело до смъртта на тринадесетгодишния му брат – престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 1, алт. 1, пр. 3 и 4, б. „б“, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК. Вечерта на 19.08.2018г. обвиняемият Г. посетил питейно заведение в с. Камено поле, където консумирал алкохол. Между него и друг посетител възникнал скандал, съпроводен със сбиване. След намеса на присъстващи разправията между двамата била прекратена.
        
По-късно, след като и двамата били напуснали заведението, обвиняемият М.Г. се качил на колесен трактор, паркиран на улицата пред дома му. Въпреки, че нямал необходимата правоспособност на водач на МПС, той го запалил и тръгнал към дома на опонента си.
        
По-малкият му брат – Я.Г., видял това и се затичал след него, за да попречи на продължението на скандала. Междувременно извикал майка им, тъй като се опасявал от повторното сбиване с участието на брат му. Движейки се с трактора по ул. „Цар Иван Шишман“, обвиняемият М.Г. видял Я.Г. Той натиснал съединител и спирачка, но не успял да спре и блъснал момчето с лявата предна част на трактора. След това завил надясно, при което МПС се ударило в телена ограда с колове.
        
Обвиняемият слязъл от трактора и видял лежащото на земята момче, което имал кръв по главата. Изплашил се, качил се в кабината и тръгнал към дома си, където паркирал МПС на първоначалното му място. Впоследствие измил с вода предната част на трактора, за да заличи следите от престъплението. След подаден сигнал на телефон 112 на местопроизшествието пристигнали служители на РУ на гр. Роман и медицински екип, който констатирал смъртта на тринадесетгодишното момче.
        
От изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че пострадалият починал в резултат на съчетана травма – черепномозъчна, гръдна, коремна. Освен това той имал счупвания на бедрена и хълбочна кост. В хода на досъдебното производство е било констатирано, че при предизвиканото от обвиняемия ПТП, той е бил с концентрация 0,62 промила алкохол в кръвта.
        
Предстои делото да продължи в съда.
 
Апелативна прокуратура София