Ясен е крайния срок за създаване на фермите за охлюви
Ясен е крайния срок за създаване на фермите за охлюви / netinfo
Националният охлювъден клъстер е изпрати съобщение до Община Враца и всички населени места от обласка, с което обявява 30 август 2008 г. като краен срок за подписване на договори и създаване на охлювъдни ферми през 2009 г.

Всички, които проявяват желание и интерес към създаването на ферми за отглеждане на охлюви имат възможност за получаване на финансиране и чрез кандидатстване за кредит по проект „Гаранционен фонд за микрокредитиране”. Чрез него малките и средни предприемачи, включително и безработните от региона, както и хората с увреждания ще бъдат подпомогнати за развитие на собствен бизнес.

За всички желаещи, които имат намерение за участие по проекти за получаване на субсидии по Програмата за развитие на селските региони 2007 – 2013 г. - мярка 112 „Млад фермер” и мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” както и да използват възможностите на Програма „Животновъдство”, че икономическите единици, необходими за това кандидатстване, вече са изработени, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. Към Националния охлювъден клъстер е създаден Национален консултативен съвет за култивирано отглеждане на охлюви.

 На всеки два месеца той ще заседава в гр. Стара Загора, като целта е участващите в него специалисти – професори и доценти от цялата страна да оказват помощ на бизнеса в тази сравнително нова за страната ни област. Развиването на охлювъдството е перспективно, тъй като необходимите първоначални инвестиции не са големи и чрез осигурената реализация на продукцията се постига бърза възвръщаемост.