Първата данъчна декларация подадена в офис Враца е с данък за довнасяне
Първата данъчна декларация подадена в офис Враца е с данък за довнасяне / Дарик Враца

През първия ден от данъчно-осигурителната кампания на 2015 година в офис Враца беше приета и първата данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица. Декларацията е подадена от ЕТ с дейност счетоводни услуги и е с деклариран данък за довнасяне.

В първия работен ден на годината в офиса бяха обслужени близо 200 клиенти, основно с искане за изясняване на здравноосигурителен статус и подаване на осигурителни декларации.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. изтича на 30 април 2015 г. Това е и срокът, в който трябва да се внесе и дължимият за довнасяне данък по декларациите за доходите. Указания за плащането на данъци и осигуровки са публикувани в сайта на НАП www.nap.bg.

От тази година 5% отстъпка от данъка за довнасяне могат да ползват единствено гражданите, които подадат онлайн своята декларация до 31 март 2015 г. Най-лесно изпращането на документите по електронен път става с ПИК, като получаването му е безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице. За да се ползва отстъпката, декларацията може да се подаде онлайн и подписана с електронен подпис.

Данъчните декларации могат да се изпратят и по пощата или да се подадат на място в пощенски станции, където ще бъде издаден входящ номер, както и да се подаде и лично в офис на НАП.

Безплатни образци на новите данъчни декларации са достъпни на интернет страницата на агенцията – www.nap.bg.

 

Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва само кода за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.