Среща Враца
Среща Враца / АРИР
Информационна среща по проект One Stop Shop, съфинасиран от Програма ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020 се проведе във Враца. Проектът стартира на 1 юни, тази година и е с продължителност 60 месеца, разпределени в две фази. Изпълнява се от  7 организации от Норвегия, България, Великобритания, Испания, Словения, Полша, Белгия. Българският партньор в проекта - Агенция за регионално и икономическо развитие Враца представи на местните заинтересовани страни целите, графика и продуктите, които трябва да се постигнат през първата фаза на проекта – разработен План за действие, който да подобри инструмента на политики в сферата на подкрепа за стартиращи предприемачи.

Бяха коментирани предлаганите в момента услуги в нашия регион, както и  какви са реалните нужди на един начинаещ предприемач, за да успее и да премине критичната граница на оцеляване от 3 години. За модернизацията и дигитализацията на услугите отношение взеха представители на Регионалното управление по образование и Областния информационен център. На участниците беше представена Системата за първични услуги за стартиращи предприемачи – hppid.no , която водещият партньор на проекта – Съвета на провинция Море и Ромсдал прилага в момента и иска да подобри.

Според ръководителя на проекта от българска страна - Несрин Донева, първата фаза трябва да приключи през 2021 година. Втората ще е от 1 юни 2021 до 31 май 2023 и представлява мониторинг на изпълнение на Плана за действие. „Информационното събитие постави началото на активно взаимодействие със заинтересованите страни на местно, регионално и национално ниво, което ще продължи по време на изпълнение на проекта и ще осигури подкрепа за подобряване на условията за млади предприемачи, така че те да предпочетат да останат в региона, в който живеят“, коментира след срещата Несрин Донева.