Отчетоха изпълнението на Програмата за енергийна ефективност във врачанско
Отчетоха изпълнението на Програмата за енергийна ефективност във врачанско / Областна администрация Враца

Тридесет и три договора за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са сключени до момента в област Враца. Това бе отчетено на заседание на областния съвет за енергийна ефективност. Той бе председателстван от зам.обл. управител Ирина Иванова, участие взеха Петър Добрев, Регионален представител на Агенция за устойчиво енергийно развитие за Северозападен район за планиране, кметовете на общини на територията на област Враца, както и представители на „Топлофикация" АД - Враца, РИОСВ - Враца, РОНСК - Враца и Камара на строителите в града.

По общини разпределението на договорите е както следва - Община Враца - 11, следват Мездра - 7 и Козлодуй и Бяла Слатина с по 6.

Общият брой допустими сгради за обновяване по Програмата в област Враца са 371., като до момента сключените договори са за едва 8.9 % от общия брой на допустимите сгради. Регистрираните Сдружения на собствениците са общо 45, като тридесет и седем са регистрираните и одобрени заявления за интерес и финансова помощ по Националната програма.

За 13 сгради на територията на общините Козлодуй, Оряхово и Бяла Слатина се подготвят обществени поръчки за избор на външни изпълнители за дейностите по проектиране и изпълнение на строително-монтажните работи - инженеринг.
В община Враца за 5 сгради от общо 11 е извършено техническо обследване и обследване за енергийна ефективност, като за една от сградите има избран външен изпълнител за изготвяне на инвестиционен проект. В община Мизия за две от четирите допустими сгради има избран външен изпълнител за изготвяне на инвестиционен проект.

Предвижда се строително-монтажните работи да стартират през 2016 г.
Съгласно Методическите указания на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, през 2016 г. допустими сгради ще са многофамилни жилищни сгради строени по индустриален способ - едропанелно жилищно строителство, пакетно-повдигани плочи, едроплощен кофраж, пълзящ кофраж и разновидностите им, които не попадаха досега в обхвата на Програмата. Разширението на обхвата засяга и възможното участие на многофамилни жилищни сгради - масивни сгради, проектирани преди април 1999 г., намиращи се в общини, които не са допустими бенефициенти по ОПРР 2014-2020.

Регионалният представител на Агенция за устойчиво енергийно развитие Петър Добрев представи правата и задълженията по влезлия в сила през месец май 2015 г. Закон за енергийна ефективност и акцентира на ефекта от енергийната политика и повишаването на енергийната ефективност при крайното потребление на енергия и развитие на пазара на енергийни услуги.