комисия областна администрация Враца
комисия областна администрация Враца / Дарик Враца
Няма открити нови огнища на Африканска чума във врачанско, съобщи председателят на БАБХ в област Враца Милчо Костурков. Областната епизоотична комисия се събра на заседание, за да изясни кризисната обстановката с доброволното избиване на прасетата от собствениците им.
В понеделник комисия от ветеринарни  специалисти, БАБХ и полиция ще започне проверка за животните в задните дворове на стопаните, които не са изпълнили предписанията и заповедта за унищожение. „Ще търсим съдействието на кметовете по места, първото селище е с.Чирен“, поясни М.Костурков.
В хода на заседанието членовете на Комисията изразиха надежда, че навсякъде са изпълнени предписанията за доброволно унищожаване на прасетата.
 От понеделник започват проверки по нерегламентираните пазари за свинско месо, както и на известните селскостопански тържища. Ще бъдат подложени на проверка и интернет пазарите за хранителни стоки и месо.
Все още не е ясно в някои от селищата на врачанско как ще бъдат изкопани дупките в местата, на които ще бъдат загробени избитите животни. Липсва техника, а труден остава и въпросът с намирането на подходящи терени за загробване, по закон те трябва да са общинска собственост. От предложените места на РИОСВ от  27-те селища на региона, подходящи за загробване са се оказали само 4 места и те не са в 20-км зона. Все още не е ясна  бройката на заразените прасета, нито колко от тях са вече умъртвени.
Зам.-областният управител Робертино Маринов коментира, че е най-добре местните жители  да заколят доброволно  животните си през почивните дни събота и неделя, за да не се стига до насилственото им евтаназиране в понеделник.
Неспазването на българското законодателство от години наред е довело до тази криза, уточни д-р Мирослав Първанов. Според него, мерките в Северна България били несвоевременни, защото не се спазват именно законите. „Заради това в Южна България не искат да си умъртвяват животните, допълни д-р Първанов. „ Важно е да няма възприемащ вид животни за африканската чума – а това са дивите прасета и домашните в  случая“.
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе на 9 август и ще даде общата картина на извършените  мероприятия по ограничаване на африканската чума на  територията на област Враца.