/ Thinkstock/Getty Images
В Чирен няма напрежение в изборния ден“, това заяви говорителят на ОИК във Враца Красимир Колев. При направена проверка във врачанското село по сигнал за струпване на множество граждани пред секцията,  са забелязани да чакат пред салона, в който се гласува,  около 100 човека, обясни Колев.

Нормално и спокойно започна изборният ден в област Враца

„Пред сградата стоят 2 полицаи, следва един празен коридор, след него също има 2 полицаи. Пред  фоайето, на входа на помещението, в което се гласува, също има двама униформени служители на реда“, обясни говорителят на ОИК-Враца“. Вътре има застъпници, но всички си вършат работата. Няма проблеми досега в изборния ден в Чирен“, категоричен бе говорителят на ОИК Враца и допълни:

„Изключително е  благоприятно, че хората са отишли да гласуват по-рано, защото опитът от предишните години сочи, че хората в малките населени места се струпват в късния следобяд пред урните.

Според правилата, те имат право до 20 ч. да влязат в изборното помещение, за целта  се събират личните им карти и т.н. Ако те отидат вечерта, в интервала между 20-21 ч., няма да могат да упражнят правото си на глас“, коментира Колев.

Той не потвърди сигнал, че председателят на ОИК в Чирен не бил разделил  избирателните списъци на две по азбучен ред. Дадени са указания, и е важно да се знае, че ако бюлетините са поставени една под друга, горната оставя следи върху тази под нея. Според ЦИК, тези бюлетини не следва да бъдат възприемани като недействителни, заяви Кр.Колев. Тази информация се напомня на всички СИК.

Петя Аврамова: Гласувах да продължим развитието във Враца

Вторият сигнал за нарушение касае наличие на бус, който днес  е с поставени предизборни материали на политически субект. Колата зареждала хранителни магазини днес.  Направена е проверка, но бусът  е прибран от улиците на града.

Изборният ден протича спокойно, без съществени сигнали за нарушения. Тримата  заболели от членовете на СИК са заменени.

Според Колев, „денят започва с добра избирателна активност, още в 07:00 ч. е имало чакащи хора преди отварянето на изборните секции, за  да упражнят правото си на глас“.