/ netinfo
Проектът за бюджет на Община Мездра за 2019 година е в размер на 16 072 384 лв. и е най-големия в последните 30 години. Предложението на общинската администрация беше представено денс от кмета инж. Генади Събков и предизвика огромен интерес. В голямата зала в Мездра нямаше свободни места.

Търсят решение за стабилизиране на бюджета на Мездра

Финансовата рамка от над 16 милиона лева се допълва от 11 461 000 лева, които  ще влязат в общинска хазна от проекти по оперативните програми на ЕС. „Това е огромен успех за всички нас, но е честно да признаем, че сме изправени пред сериозни предизвикателства“, каза в представянето кметът на общината инж. Генади Събков.

Въпреки че последните 3 години от мандат 2015-2019 са минали под знака на изплащане на над 6,5 милиона лева стари задължения, са увеличени средствата за читалищна дейност, спорт, култура, здравеопазване, социални дейности и ОП „Чистота“.

Започва раздаване на храни на социално слаби в Мездра

 Основен приоритет остава образованието с предвидени 7 519 214 лв. Кметът заяви, че очаква голяма помощ от страна на гражданите на общината, като ги призова да бъдат коректни при заплащане на своите задължения „за да акумулираме максимален обем на собствени средства“.

Няма да има увеличаване на данък върху недвижимите имоти, такса за битови отпадъци и данъка върху превозните средства. „Бюджетът е насочен изцяло към хората“, обобщи кметът. За делегираните от държавата дейности са предвидени 10 074 385 лв. За местни дейности – 5 855 610 лв, а за дофинансиране на държавни дейности – 142 389 лв.

Генади Събков призова кметовете да се активизират в усилията си за привличане на допълнителни средства и инвеститори, въпреки че няма много атрактивни обекти общинска собственост.

Обсъждането
Община Мездра

Какви конкретни услуги и дейности са предвидени за хората от населените места в Искърското дефиле – такъв въпрос зададе гражданин, дошъл на обсъждането. „Около 20 количествено–стойностни сметки за инвестиции в инфраструктурни обекти са подготвени за селата от Дефилето за 2019 г. През миналата година, което е имало като възможност, е реализирано - изградена спортна площадка в СУ „Климент Охридски“ в Зверино, което е средищно и защитено училище с модерна база, направени са улици и площади“, каза кметът.

Наталия Христова, един от четиримата присъствали общински съветници на публичното обсъждане на бюджета, изрази опасения, че негласувалите вземането на заема общински съветници ще бойкотират и Бюджет 2019. Кметът подчерта, че законът предвижда общината да работи с 1/12 от миналогодишните разходи до приемането на бюджета за настоящата година, като за това време общинските съветници ще останат без възнагражденията си, според закона.