Срещата в Ботевград
Срещата в Ботевград / Община Мездра
Ръководителят на АК “Калето“ инж. Димитър Павлов взе участие в дискусия на тема „Сътрудничество в областта на туризма“. Община Ботевград бе домакин на втората среща от съвместната дейност в областта на туризма между общините Етро поле, Правец, Горна Малина, Елин Пелин, Своге, Мездра, Враца и Роман.

На първата среща, проведена на 24.07.2017г. бе обсъдена темата за изработването на общ регионален продукт и очертани основите за бъдещо сътрудничество между общините.

Акцент на втората дискусия „Сътрудничество в областта на туризма“ бе изграждането на регионална туристическа уеб платформа и мобилно приложение. Участниците подкрепиха идеята за създаване на работна група от представители на общините, които да работят по създаването на конкретни местни и унифицирани туристически продукти с цел привличане на повече посетители в населените места.

Срещата в Ботевград
Община Мездра

В началото на срещата кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов отбеляза, че мисията на екипа му е да развие потенциала на Ботевград като атрактивна туристическа дестинация на регионално и национално ниво. В тази връзка се извършва проучване на възможностите за предлагане на туристически продукти, които да привлекат посетители и да предоставят качествени възможности за отдих. Кметът акцентира, че успехът на начинанието е свързан със взаимодействието с добри партньори и че доброто сътрудничество е от ключова важност:

„Именно затова организираме обща среща, на която заедно да обсъдим възможностите за сътрудничество и предлагане на общи туристически продукти“, подчерта Иван Гавалюгов. Той допълни, че близостта до София и възможностите за допълване на туристическото предлагане са сред предимствата за изработване на общ регионален продукт.

Представителите на общините резюмираха основните туристически обекти и дестинации в отделните региони, създадените уеб портали и социални мрежи за популяризирането им.

 Ръководителят на АК „Калето“ отбеляза, че най-посещаваните туристически обекти в Община Мездра са АК “Калето“, Черепишкия манастир, природния феномен Ритлите и каменната църква „Св. Никола“. Инж. Павлов допълни, че подобно на скалните рисунки в с.Царевец и в останалите общини има множество уникални обекти, които се нуждаят от допълнително популяризиране. Присъстващите отчетоха голямата посещаемост на местни хора и туристи на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура "Калето – Мездра“ и Националния фолклорен събор „Де е българското“.  
 
 
Община Мездра