Няма финансови злоупотреби в атомната ни централа
Няма финансови злоупотреби в атомната ни централа / netinfo

 АЕЦ "Козлодуй" опровергава чрез информационно съобщение твърдения за нарушения. Те са тиражирани от две медии в Козлодуй - в-к "Козлодуй днес" и интернет сайта kozloduy-bg.info, които са цитирани впоследствие от централни медии. Ето какво се казва в съобщението:

Всички аспекти на дейността на АЕЦ "Козлодуй" са открити и постоянно се контролират от страна на съответните органи.

Извършените до момента одити и проверки не са установили данни за нанесени щети на АЕЦ "Козлодуй". Срещу съставените на АЕЦ "Козлодуй" и на изпълнителния директор на Дружеството актове за административни нарушения, които се цитират в публикациите, са подадени възражения. По две от цитираните теми Комисията за защита на конкуренцията вече се е произнесла в полза на АЕЦ "Козлодуй". Изпратено е писмо до Агенцията за държавна финансова инспекция с молба да бъде направена пълна финансова ревизия на Дружеството, която задължително да включва периода от средата на 2006 г. до сега.

Категорично възразяваме срещу опитите чрез манипулативно използване на непълни и извадени от контекста данни тенденциозно да се внушава, че в АЕЦ се извършват финансови нарушения и злоупотреби.

За пореден път искаме да подчертаем, че всички процедури по възлагане на обществени поръчки в АЕЦ "Козлодуй" се провеждат в съответствие със Закона за обществените поръчки, при стриктно спазване на принципите за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

Информация за всички процедури и за сключените договори от АЕЦ "Козлодуй"  може да бъде намерена в Регистъра за обществени поръчки на сайта на Агенцията по обществени поръчки. Решения и определения по обжалвани процедури са публикувани на сайтовете на Комисията за защита на конкуренцията и Върховен административен съд.