МБАЛ Мездра
МБАЛ Мездра / Община Мездра
Напрежение тлее сред персонала на МБАЛ в Мездра, тъй като в града вече се говори, че на заседанието си Общинският съвет няма да одобри за нов управленски мандат д-р Илиана Михайлова. Досегашният управител спечели трети пореден конкурс за поста, обявен с решение на местния парламент. Въпреки това, Комисията по здравеопазване е отказала да подкрепи решението на конкурсната комисия.  

Притеснени от политическите борби, 164 доктори и медицински сестри, общопрактикуващи лекари и немедицински персонал направиха подписка, която внесоха при кмета на Община Мездра Генади Събков и до Общинския съвет. В документа се настоява местният парламент да спази решенията си и да утвърди за нов 3-годишен мандат д-р Михайлова, съобщиха от Община Мездра.

Д-р Михайлова
Община Мездра

По този повод настоящият управител на МБАЛ – Мездра обяви, че ако Общинския съвет не спази решенията си – напуска.
 
„От 2007 г. до сега съм управител на лечебното заведение. На два пъти съм се явявала на конкурси през 2007 и 2013 година. Преди дни завърши обявеният конкурс за управител на болницата, поради изтичане на моя настоящ мандат на 22 февруари. Конкурсът беше обявен от Общинския съвет Мездра, изискванията и правилата бяха утвърдени с негово решение. Конкурсът се проведе по правилата и аз показах добра подготовка, като защитих успешно предложената от мен Програма за управление на болницата.

Усещат се нагласи сред част от общинските съветници да политизират здравеопазването  в Община Мездра и считам че това е ход, насочен не само лично към мен, а това е  неуважение към труда на работещите в лечебното заведение, с които години на ред сме съхранили  и осигуряваме здравното обслужване в общинската болница.  Най- вероятно, ако заседанието на Общинския съвет потвърди решението на комисиите, които не утвърдиха протокола и класирането на изборната конкурсна комисия, заявявам че след изтичане на трудовия ми договор, аз не мога да бъда управител и лекар в тази болница.

Считам, че подобно нещо е неуважение към труда на лекар, неуважение към достойнството на един човек, на един общественик и поради това няма да позволя да бъде приложено друго решение извън законното решение на конкурса. Така че от тук произтича реална опасност здравното заведение да остане без ръководител. Надявам се, че общинските съветници, които решат да не подкрепят  решението на комисията от конкурса имат готовност да назначат друг управител с по-високи изисквания и претенции към него и разбира се вероятно различни и по-високи очаквани резултати към него.“