Подписването
Подписването
Договор за въвеждане на онлайн система за умно управление на отпадъците подписаха кметът на Монтана Златко Живков и старшият директор „Корпоративни продажби”  на А1 Иван Иванов. „Надявам се тази система да оптимизира услугата за сметосъбиране максимално , заяви Живков. Върху 747 контейнера в различните зони на Монтана са поставени датчици. Чрез тях  автоматично се отчита степента на запълване със смет. След натрупване на данните за изхвърлените количества,  движението и работата на камионите за сметосъбиране ще бъдат приложени автоматизирани изчисления на маршрути и навигация. Очаква се от спестяването на ресурси да бъдат намалени разходите за извършване на услугата и да се въведе по-добър контрол, заяви още Живков.

„На практика ще направим интеграция на данните от приходите от такса смет с тези, които отчита онлайн системата от умното сметосъбиране. След натрупването на определена статистика ще може да се направи съпоставка между това какви количества смет се натрупват от гражданите в различните райони и какви са приходите  от такса смет в тези райони”, уточни заместник кметът на община Монтана Диман Георгиев.

 „Това е първата система да умно сметосъбиране, заяви Иван Иванов. В Северозапада  бе изградена мрежа от нова технология, която гарантира сигурността и възможността за такъв тип решения. Това е една много сериозна крачка в бъдещето. Първо се въвежда контрол върху сметосъбирането като услуга и върху изразходваните средства от такса смет, второ се  подобрява чистотата на града и трето се въвежда по-голяма прозрачност за хората. Допълнителният бонус за гражданите е, че предстои да бъде разработено безплатно онлайн приложение, което ще предлага информацията къде най-близо има незапълнен контейнер.