Изненада за ДКТ Враца в Международния ден на театъра
Изненада за ДКТ Враца в Международния ден на театъра / ДКТ Враца

С много настроение и на работните си места във Врачанския Драматично-куклен театър днес посрещат международния ден на театъра. Директорът на единствения държавен театър в Северозападна България Анастас Попдимитров гарантира, че в края на деня е подготвил и изненада за подчините си, но не пожела да я издава в аванс.

На празника си театралите ще подарят приятни емоции на врачанската публика, като представят от 19 часа в камерна зала най-новото си заглавие „Още веднъж, ако позволите...”  на канадския драматург Мишел Трамбле, която е под режисурата на доказан капацитет като Николай Поляков (бивш заместник-министър на културата). В спектакъла участва носителката на две награди „Аскеер” Станка Калчева, която има и един „Икар”, както и директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров, чиято биография е пълна с награди от международни фестивали.

В интерес на истината в храма на Мелпометна във Враца нямат много време за празнуване, тъй като подготвят, не една или две, а цели три премиери през април. Децата могат да очакват скоро класическото заглавие „Котаракът с чизми” под режисурата на Стефан Поляков, другите две нови заглавия са за възрастни и досега не са поставяни в България – това са „Тобелия” от черногорския автор Любомир Джуркович, което се прави под режисурата на словенския театрал Ник Ъпър, и „Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов.

 

Отделно от това в ДКТ – Враца кипи трескава подготовка на 25-ото юбилейно издание на Националния фестивал на малките театрални форми, който е най-старият театрален фестивал в България, провеждащ се от 1977 г. насам. Селекционерът Никола Вандов определи 9 родни заглавия, като към тях ще се присъединят и 2 от продукциите на ДКТ – Враца. Освен това в града под Околчица предстои и третото издание на Международния фестивал на камерните театри, организиран от Нова европейска театрална асоциация, като форумът ще се провежда заедно с фестивала на малките форми в средата на май. Селекцията сред чуждестранните заглавия е определила 10 творби на театри от цяла Европа.