/ ThinkStock/Getty Images
За десета поредна година в България се провежда световното събитие на WWF - Часът на Земята - 30 март, от 20:30 до 21:30 часа.

Мотото и тази година е „Свържи се с природата“, а фокусът е върху проблемите на околната среда и дава възможност на хората да заемат активна позиция за решаването им. Общини от северозапада за пореден път се включват в инициативата.

Събират „зелени идеи“ в Национален форум "Моето зелено бъдеще"

Сред тях е Враца, като се планира сградата на общинска администрация за час да бъде спряно електрическото захранване. Община Враца апелира ръководителите на държавни и културни институции, както и граждани да се присъединят към Часът на Земята, като изключат за един час осветлението на стопанисваните от тях обекти.

Община Видин също се присъединява и в посочения час ще бъде загасено осветлението на сградата на общинската администрация във Видин, на крепостта „Баба Вида”, музей „Кръстата казарма” и катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”.  

В Монтана доброволци организират акция за почистване на боровата горичка над „Слънчевата градина“ и в района около „Калето“.  Сборният пункт за всички, които искат да се включат е на скейт парка от 10 часа, съобщи Теодора Илиева. Чували и ръкавици всеки трябва да си осигури сам. Идеята е така хората от Монтана да се присъединят към Часът на Земята.

През изминалото десетилетие Часът на Земята се превърна в най-популярната световна инициатива, с участници от близо 7 000 града. в над 170 държави То тръгва от март 2007 г. от Австралия, където в рамките на шестдесет минути притъмняват фасадите на знакови сгради и културни паметници.

В България кампанията се провежда от 2009 година, като с всяко изминало издание привържениците й се увеличават. През 2018 година в инициативата са се включили над 110 общини от страната.

Общинските ръководства апелират гражданите също да се присъединят и за час да угасят осветлението в домовете си.