Експерти:  Мост над  Дунав при Оряхово би бил много скъп
Експерти: Мост над Дунав при Оряхово би бил много скъп / Дарик Враца - арихв

„Проблемът с изграждането на трети мост на Дунава при Оряхово и Бекет е в инфраструктурата и то от българската страна, тъй като частта, която касае тази инфраструктура в Оряхово има склон, който изисква много голяма инвестиция. Нужните пари за „неутрализиране” на свлачището може да стигнат до 1 милиард”, това отговори транспортният министър Ивайло Московски на актуален въпрос в парламента днес /16 януари/. Питането беше направено от заместник-председателя на 43-о Народно събрание и заместник-председател на Земеделски народен съюз Явор Хайтов.

Министър Московски разясни подробно причините, поради които държавата не може да започне строителството на Дунав мост 3 край Оряхово: През 2014 година се завъртяха четири варианта за нов мост на Дунав - при Оряхово-Бекет, Силистра-Кълъраш, Русе -Гюргево и Никопол - Турно Мъгуреле. Ние като държава ще предоставим възможност, ако има частна инициатива и желание на частни инвеститори, и за повече от две мостови съоръжения, които има в момента.

Несъмнено има градове по поречието на река Дунав в Европа, които само като градове имат по 5 или 6 моста, а ние сме две държави и това е недостатъчно. Затова е желателно и е добре за транзитния график да има повече такива съоръжения”, обясни Московски. Той подчерта, че ще предоставят всичко, което е необходимо като съдействие от държавата: „Като инвестиция нямаме възможност в момента да реализираме такова съоръжение, но може да потърсим възможности да влезе в меморандумите между двете държави.”

Конкретно за случая с Оряхово – Бекет Московски обясни, че за това съоръжение не е най-голямата пречка да бъде изградено на публично-частно партньорство. Проблемът е в инфраструктурата. „Там до голяма степен има свлачище. Оперативната му свързаност с моста на тази инфраструктура струва стотици милиони, зависи от проекта - може да стигне и до милиард. Това е пречката, която спира и частните инвеститори, ако предположим, че има такива”, категоричен бе министърът.