Деца в Монтана се учат на батик
Деца в Монтана се учат на батик / Дарик Враца

Работилница по батик за деца организира Община Монтана по инициатива на Посолството на Индонезия в България. Обучението ще проведе Евауани Ша'адах Басри - учителка в Основно училище с изучаване на танци, театър и батик в Джакарта. Като студентка г-жа Басри е участвала в турнета и фестивали за традиционни танци в Германия, Тунис и Русия. Тя е преподавател по традиционни танци във Ванкувър (Канада).

Уъркшопът по батик ще започне в 11 ч. на 26 юни. Той ще се проведе в Градската градина, а при дъждовно време - във фоайето на Младежкия дом. Обучението е достъпно за всички деца, които търсят начин да съчетаят полезното с приятното във ваканционния ден. Специална покана за участие са получили възпитаниците на студио по изобразително изкуство «Рени-арт», ОШИ «Добри Христов» и клуба по приложни изкуства «Дорос» към Младежкия дом. Част от възпитаниците на Рени Петрова са запознати с батика като специфична техника при която се използва восък, за да се изрисуват тъкани. Материалите за създаване на батик творбите ще бъдат предоставени от организаторите.

В културната делегация от Индонезия, която ще бъде оглавена от г-жа Дина Мартина - втори секретар по обществени и културни въпроси в Посолството на Индонезия, ще участва и Енданг Басри Ананда - писател, поет и артист. Той е автор на 6 книги с приказки за деца и младежи, редактор на книги с обществена значимост. Докато трае работилницата, той ще посети регионална библиотека "Гео Милев".
Гостите проявяват специален интерес към изложбата на студио "Рениарт", подредена в зала "Кутловица", както и към ХГ "Кирил Петров" и Регионален исторически музей.