Д-р Кети Ценова в студиото на "Дарик" - Враца.
Д-р Кети Ценова в студиото на "Дарик" - Враца. / Дарик - Враца
Директорът на Центъра за кожно-венерически заболявания във Враца д-р Кети Ценова обмисля вариант да подаде оставка. Това ще стане ако до месец не успее да намери двама лекари, които да заменят напускащите здравното заведение д-р Валерия Бочева и д-р Петранка Петрова. Д-р Бочева е напуснала вече без задължителното за заемания от нея пост на началник на отделение тримесечно предизвестие. В заявлението за напускане тя се е позовала на член от Кодекса на труда за напускане без предизвестие при навършването на пенсионна възраст, каквато тя е навършила преди време. Д-р Петрова напуска с предизвестие от един месец. Това е и времето, в което д-р Кети Ценова трябва да намери нови двама лекари, които да заемат техните места, за да не хлопне врати Центърът за кожни заболявания

"Скандал между нас не е имало, даже мога да кажа, че с д-р Бочева дори разговор не е имало. На два пъти се опитах да вляза при нея да проведем служебни разговори, но това се оказа сложно. В същото време в момента ние нямаме пациенти, защото не са хоспитализирани от лекарите. Така че малко планово изглежда внезапното напускане на лекарките” – коментира д-р Ценова. Причината за напускането на двете лекарки остава мистерия. Според д-р Ценова, най-вероятно става дума за нарушаването на някакви практики в общинското здравно заведение да се правят частни прегледи при специалистите. За такива консултации със специалист Центърът не е подписвал договор със Здравната каса, защото няма законово право. Цифрите ясно посочват тази тенденция. От преминали през регистратурата, например през август 2018 г.,  над 700 пациенти, едва 20 са останали в Центъра. “Освен тях да има още 50, които са дошли платено, но това не променя фактите” – коментира д-р Ценова. И това не е единичен случай, а по-скоро правило, видяхме от справка, донесена в “Дарик” от д-р Кети Ценова.

Междувременно и жената, която е спечела конкурс за главна сестра, без която здравното заведение не може да работи, е отказала да подпише договора си за работа в Центъра. При нея мотивът са публикации срещу нея в местните медии. “Този конкурс щеше да се проведе независимо кой е директор на Центъра, защото е разпореден след одит на здравното заведение, понеже колегата, който заемаше поста на главна сестра, нямаше необходимия ценз. Не искам аз да ставам причина едно здравно заведение да затвори врати, затова ако не успея да намеря лекари, ще напусна” – поясни д-р Ценова.

По време на интервюто за "Дарик" д-р Кети Ценова каза, че справките показват и друга тенденция. Преди пристигането й, Центърът е вървял към фалит, като средните приходи са били средно около 10 000 лева, които са недостатъчни за осигуряването на заплатите на работещите в него. В последните два месеца приходите са се вдигнали и са стигнали 15 000 лева. "Този Център може да покрива разходите си и дори да бъде на печалба" - каза още д-р Кети Ценова.

Цялото интервю може да чуете тук - https://darikradio.bg/skandal-v-centara-za-kozni-zabolavania-vav-vraca.html