/ ThinkStock/Getty Images
Фондация „Искам бебе“ изпрати отворено писмо с предложение за съвместна работа до кметовете на общини от областите Видин, Монтана и Враца. В писмото се подчертава, че от 2008 г. насам екипът на фондацията работи с общините в цялата страна за създаването и устойчивото функциониране на местни Общински програми за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

Благотворителен базар събира пари за „Искам бебе”

В резултат на това сътрудничество към момента са създадени и функционират над 50 такива местни фондове „Ин витро”, които са финансирани от бюджетите на общините и към тях могат да кандидатстват за финансова помощ двойки, които са жители на съответната община.

Идеята на тези местни програми е да подпомагат двойките в тяхното съпътстващо лечение, подготовка на процедурите ин витро или извършването на други медицински манипулации и процедури, които не се поемат от националния Център за асистирана репродукция към МЗ (ЦАР).

„Обръщаме се към Вас с молба да обсъдим варианти за съвместна работа в следното направление: Стартиране на устойчива Програма за финансово подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми от Вашите общини и осигуряване на финансова подкрепа за изследване и лечение на безплодието им.

Такива програми вече работят в над 50 български общини, сред които Благоевград, Варна, Бургас, В.Търново, Русе, Габрово, Асеновград, Дупница, Пазарджик, Разлог, Панагюрище, Симитли, Троян, Търговище, Тутракан, Силистра, Севлиево, Свищов, Враца, Козлодуй, Лом и много други.

Както е известно, към момента държавата финансира само нуждаещите се за ин витро процедура, които отговарят на определени критерии, като покрива разходите за лекарства и самата процедура, но не повече от общо 4 опита на двойка.

Държавата също така не финансира: никакви изследвания, свързани с доказване на мъжки стерилитет, донорските ин витро процедури, някои специфични видове ин витро (напр. на спонтанен цикъл), съпътстващите оперативни лечения – лапароскопии, хистероскопии и други специализирани операции, скъпоструващи медикаментозни лечения и терапии, изследвания, инсеминации, а също така въобще не се финансира лечението на безплодието при двойки, в които жената е с изчерпан яйчников резерв или е надхвърлила 43 годишна възраст.

А и за тези случаи медицината предлага варианти за лечение с добра успеваемост!...Искрено се надяваме, Общините, във Ваше лице, да потърсят начини за подпомагане на такива семейства, живеещи на територията на Северозападна България.

Поемаме ангажимент да подкрепим създаването и функционирането на такива местни Общински програми, като сме на разположение за безвъзмездна подкрепа и споделяне на богатия ни опит в тази област.“
Фондация "Искам бебе"