84 години от смъртта на най-големия благодетел на Враца
84 години от смъртта на най-големия благодетел на Враца / Снимка: Община Враца

На 11 януари 2012 г. се навършват 84 г. от смъртта на един от най-щедрите дарители на Враца,  на когото тя дължи получаването на своята емблема - пещерата   "Леденика" и Балканът около нея, както и построяването на станалото традиционно и вече нарицателно място за отдих - " Учителските колонии". На Христанчо Матов градът дължи и други свои ценни придобивки - парцелите за строежа на болницата, над 1000 дка горски имоти. Той още приживе е обявен за "благодетел" и "почетен гражданин" на Враца.

След смъртта си обаче, той е провъзгласен за "най-големият благодетел" на град Враца и почестите, с които е погребан могат да се нарекат дори царски. Във Враца може би само Митрополит Климент  е съпроводен с по-голяма тържественост. На своето извънредно заседание на 11януари 1928г., общинският съвет обявява 40-дневен траур за общината и тридневен траур за града. Всички административни и обществени заведения, е наредено да бъдат офлагвани  като за официални чествания. Поклонението и процесията по изпращането му в последния си път е тържествена демонстрация на почит и признателност от страна на местните власти, градските и обществени организации и целокупното гражданство.

Показателен за голямото признание е не само надписът по венците " От признателна Враца", но и ескортът на тялото- носено от трима бивши и действащият тогава кмет Ст. Цеков. Думите в многобройните издадени по този повод жалейки и днес изразяват значимостта на една личност, която  "със своята благотворителност си е заслужила безсмъртие" :

"Измина земния си път онзи, чиято ръка бе щедра за тези, които идват след него. Свършиха се дните на един голям благодетел, който смяташе, че не само богатствата могат да ощастливят човека."

Христанчо Матов (1862-1928) - търговец, благодетел. Роден на 25.12.1862 г. в гр. Враца в семейство на търговец на добитък. Завършва Възнесенското училище при Иван П. Славейков. От него получава първите уроци по любов към природата и особено към неповторимо красивия Врачански балкан. Предприемчив и енергичен, той  бързо напредва в търговията, има търговски отношения с Румъния, Турция, Сърбия и др. Спечелва си името на честен предприемач и търговец. Разширява имотите на баща си като купува над 5000 декара ливади и гори в Балкана около пещерата Леденика. Използва подземните й галерии с постоянна ниска целогодишна температура за складове на мляко и млечни продукти. 


Развива голяма обществена дейност като общински съветник, има заслуги за облагородяването на града и околностите му, построяването на болницата,  Хижата на хълма "Калето" над града и др. Той е един от основателите на организираното туристическо движение в града и областта и инициатор за създаване на първите зони за отдих в планината. 


Най-голямото дарение, което Христанчо Матов прави на града, са около 1000 декара ливади и гори заедно с пещерата Леденика. Този жест има изключително значение, тъй като и досега това е най-голямата забележителност, с която Враца е известна в страната и по света. Христанчо Матов е признат още приживе за "благодетел на Враца". Обявен е за почетен гражданин.

В завещанието си Христанчо Матов прозорливо записва: "Аз подарявам най-милия и най-ценния си имот на общината на родния си град. Аз дарявам Леденика на град Враца".