Великотърновският музей и ВТУ ще си сътрудничат с Тракийски университет „Демокрит” в Комотини
Великотърновският музей и ВТУ ще си сътрудничат с Тракийски университет „Демокрит” в Комотини / netinfo

В Тракийски университет „Демокрит” в Комотини беше представена специалността „Български език и литература” пред новоприетите студенти от катедра „Езици, литература и култура на страните от Черноморския регион”. Събитието в началото на учебната година се проведе в присъствието на Генералният консул на България в Солун г-н Владимир Писанчев.

Специални гости бяха двама представители на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, които провеждат стаж в университет „Демокрит” по програма за мобилност, образование и обучение. Те прочетоха приветствен адрес от ръководството на Великотърновски университет към преподавателите, сътрудниците и студентите на Тракийския университет в Комотини и изразиха увереност в дългосрочното развитие на връзките между двете висши учебни заведения, което да доведе до създаването на условия за професионално и кариерно развитие на бъдещи специалисти.

За нуждите на обучението по „Български език и литература” и с цел да се подпомогне и насърчи изучаването на тази специалност в южната ни съседка, на библиотеката в университет „Демокрит” бяха предоставени тематични книги на университетското издателство на ВТУ. Особено впечатление и голям интерес предизвика направеното от Регионален исторически музей – Велико Търново дарение, представляващо богат набор от специализирана литература по археология, етнография, история, културология, краезнание, изкуствознание, обществено-политическа тематика.

Дарението се предоставя на библиотеката на Тракийски университет „Демокрит” като част от програмата за книгообмен на библиотеката към Великотърновския музей. Докторантът Емил Врежаков изрази убеденост в необходимостта и полезността от такъв тип литература, както за изучаващите специалност „Български език и литература”, така и за всички граждани от региона. Той поздрави присъстващите с началото на новата учебна година от името на ръководството на Регионален исторически музей – Велико Търново и отправи отворена покана към студентите на Тракийски университет „Демокрит” да посетят Старата столица на България.

Българският генерален консул г-н Писанчев разясни перспективите от изучаване на български език, предвид развитието на отношенията между двете държави и сближаването на двата народа. Акцент бе поставен върху възможностите за бъдеща реализация в различни сфери на двустранното сътрудничество. Що се отнася до контактите между двете страни, той отбеляза, че българите и гърците са много близки православни народи.

Дипломатът подчерта, че трябва двете страни да направят всичко възможно тези близки отношения да станат още по-близки и да продължат да се развиват във всички посоки – политически, културни, духовни и туристически. „В това отношение ние виждаме студентите като посланици на добра воля”, заяви българският генерален консул.

Проф. Кристина Марку, която е дългогодишен преподавател и ръководител на направлението „Български език и литература”, ръководителят на катедра „Езици, литература и култура на страните от Черноморския регион” доц. д-р Мария Димас и заместник- директорът Манолис Сергис също говориха пред студентите за възможностите, които предлага изучаването на български език. Те изразиха надежда за разширяване на възможността за сътрудничество на Тракийски университет „Демокрит” с български културни и образователни институции и изказах своето желание за реализация на конкретни проекти за сътрудничество, които се надяват да се превърнат в реалност в близко бъдеще.

Като приятел и почитател на езика, традициите и културата на България, доц. д-р Мария Димас изрази подкрепа към усилията, които се правят в тази сфера и в посока на това да бъдат привлечени повече студенти в направлението „Български език и литература”.