Уникална изложба на предмети за писане показва Историческият музей в Г. Оряховица
Уникална изложба на предмети за писане показва Историческият музей в Г. Оряховица / netinfo
Предмети за писане от края на 19 и началото на 20 век показва в навечерието на 24 май изложба в Историческия музей в Горна Оряховица.
Представени са невероятни приспособления за писане, отдавна забравени и затова удивителни за съвремения човек. Предметите са собственост на Регионалния музей, както и на десетина колекционери в града, помогнали дасе наредиизложбата. Тя е озаглавена „От кондила до пишещата машина” и представя над 1000 вещи, свързани с писменото слово.

Веднага разясняваме какво е кондила - пръчицата, с която се пише върху пясък.
Пинакида пък е плочка, върху която се пише. До нея зъдължително трябва да има гъба сюнгер за триене.
Плочката пинакида се е използвала за писане до 1930 година, а днешната тетрадка влиза в българското училище със закон през 1934 година.
Изложбата показва и много пръчици за писане върху пинакида, а също и дивити, които пък са първообрази на мастилницата.
Така през тези чудновати предмети изложбата отвежда до по-съвременната пишеща машина, започнала живота си с определението пишещо пиано.
Някои експонати са не само средства за писане, но и исторически предмети, обяснява директорът на музея в Горна Оряховица Иван Бъчваров:

Чуйте първия прикачен файл

Преди това обаче се е пишело с мастило, а то било запазвано в специални глинени бутилки:

Чуйте втория прикачен файл

Тук са мастилница на Асен Разцветников, на Камен Зидаров, мастилници от банка Буров, както и на първия българин, станал световен шампион – борецът Никола Петров.
Изложбата показва странни на вид апарати, предтечи на машината за писане – това са едноклавишни показалкови уреди, както и по-малките сестри на пишещите машини – сметачните.
Показани са още първия телеграф на гара Горна Оряховица, предавал словото по морзов път и различни мастилници, съхранявали мастилото, наричано кръвта на пищещите средства.

Чуйте третия прикачен файл

Тук идва уточнението, че наследниците на пачите пера - химикалите, такива, каквито ги познаваме, са изобретени от унгареца Ласло през 1938 година.
От тогава насам са изработени неизвестно колко, но огромно количество химикали.
Те си имат свои колекционери, а един от тях е локомотивен машинист филателист от Горна Оряховица, който е предоставил за изложбата няколкостотин свои химикали.
Уникалната изложба ще остане отворена до края на юни, а през лятото ще гостува във Варна.