Тошко Никифоров предлага РИК до 6 септември
Тошко Никифоров предлага РИК до 6 септември / netinfo

До 6 септември включително областният управител Тошко Никифоров трябва да предложи на Централната избирателна комисия състава на Районната избирателна комисия във Велико Търново.

Преди да направи своето предложение, губернаторът трябва да проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции.

Според изискването, в състава на РИК не може да бъде включен депутат, кандидат за президент или вицепрезидент, съдия в КС или ВАС, главен секретар на МС, НС, администрация на президента или в министерство, премиер или вицепремиер, министър или председател на държавна агенция, както и военнослужещи и служители на МВР.

В състава на РИК не могат да бъдат включени и областни управители и техни заместници, както и кметове и заместниците им.

РИК ще се състоят от председател, заместник-председател и членове, като съставът им се определя според броя на мандатите за съответния избирателен район на произведените избори за парламента.

За избирателни райони до девет мандата членовете на РИК ще бъдат между 11 и 13. За избирателни райони с над 9 мандата РИК ще има от 13 до 17 членове.

ЦИК реши при определянето състава на РИК да се спазва основното съотношение между политическите партии и коалиции, както е в 40-то НС. Председателят и съставът на РИК трябва да бъдат от различни партии и коалиции.