Охлювена яхния от Дебелец ще приготвят жените от читалището в малкия град на кулинарния фестивал „ Пъстра трапеза", който се провежда в събота във В. Търново.
За вкусното ястие, предпочитано в този район през пролетта, са необходими 30- 40 охлюва. За едно-денонощие трябва да престоят в съд с добре затиснат капак, за да се изчистят от поетата храна. След това се измиват и минават през студена обработка със сол, а после се слагат във вряла вода. Месото, наречено пълзун, се изважда с вилица. Готви се с ориз, но той не трябва да стяга ястието, а да се приготви като за яхния. Накрая се прибавя джоджен, някои слагат и червен пипер.
„Джодженът се слага, за да се залъжем, че мирише на агнешко, казват готвачките, защото охлювената яхния е агнешкото на бедняка". За по голям ефект всеки пълзун и по малко от ориза могат да се върнат в черупките и да се сервират със стръкче магданоз.
В Дебелец обичат хубавата и подредена трапеза. Убедени са, че са хора с тертип и умеят да се забавляват.
Повече за тяхната трапеза, за това как се прави таратор по дебелски и какво е мийле, чуйте от Събка Илиева - председател на Сдружение Гражданска инициатива - Дебелец.