Сватби и съдебни битки белязаха великотърновския спорт през 2010 г.
Сватби и съдебни битки белязаха великотърновския спорт през 2010 г. / Гонг

За великотърновския спорт 2010 г. определено бе разочароваща. За разлика от предходната 2009 г., когато се радвахме на олимпийско, световно и европейско злато през отминалата едно след друго окапаха листата на надеждата. Гергана Баръмова се контузи точно преди да обере еврозлатните отличия в бадминтона и остана със сребърни, Христомир Христов пропусна двете големи първенства на билдърите, заради липса на средства, четири десети не достигнаха на Петя Луканова, за да ни зарадва с олимпийска квота за Лондон- 2012, травма мъчиха Станислав Недков и Калоян Махлянов- Котоошу. На практика от близо 80 регистрирани спортни клуба в старата столица по- малко от една трета развиват дейност, което говори само по себе си достатъчно.

За трета поредна година В. Търново не бе домакин на голямо състезание от международния календар. Добре, че бяха автомобилистите от „Етър Рейсинг Тим", които, въпреки кризата, организираха кръг от шампионата на писта в края на март и събраха хиляди фенове под Царевец.

 В моторните спортове удържахме фронта.

Всъщност май най- доволни от себе си могат да са именно пилотите и навигаторите от старата столица. „Етър Рейсинг Тим" си върна шампионската отборна купа на рали, Емил Денев е шампион в класа си, Тодор Тодоров и Иван Ганчев втори в своите, а дебютантът Стефан Стефанов спечели бронз.

В моторните спортове ни отсрами и Николен Кушев, който бе над всички в надпреварата с АТВ и след като остана без конкуренция в Източна Европа, Дядо Коледа му донесе подарък- вече е състезател в Северноамериканския шампионат. При това ще му плащат да кара, а не както до сега. При жените Зорница Тодорова от МРК „Боляри" продължи да бие в АТВ- ендуро първенството, съотборникът и Кольо Губерков е с две купи. Силно на пистата караха Геновева Кънева, Ивелин Тодоров и Димитър Митов.

 В спортната стрелба също имаха поводи за радост.

Петя Луканова „АП- спорт"  отстреля купата на страната при жените на пушка и републиканската титла. Николай Лечев я върна в националния отбор и тя му се отблагодари със седмо място на световно и осмо на европейско, ставайки най- добре представилата се българка и на двата форума. В края на година закономерно бе обявена за спортист №1 на В. Търново и май само нейния избор не предизвика негативни реакции. Преминаването и в „Тракия" /Пловдив/, независимо от причините, обаче е удар върху търновския спорт, защото с успехите и ще се гордеят под тепетата. Добрин Буров от „Етър- 100" продължи да повишава резултатите си на въздушна пушка и се утвърди като част от националния отбор. Стрелецът получи наградата на родния си Лясковец, стана шампион на България и ходи на световно и световна купа. Треньорката Йорданка Среброва очаква от него през 2011 г. да стреля още по- точно. Неуморната специалистка привлече националката на пушка Виктория Иванчева и с помощта на инж. Банко Банков проведе великолепно турнира „Царевец".

 Туристическото дружество остана без своята крепост.

Туристическо дружество "Трапезица- 1902" започна годината с успешна експедиция в Андите и покоряване на първенецът на Южна Америка връх Аконкагуа. В края и обаче остана без своята крепост Туристическия дом. Въпреки живата верига община В. Търново влезе във владение на дома, след три съдебни решения в своя полза. Войната за апетитния обект в центъра на града, обаче ще продължи и през тази година. Катерачите от „Трапезица- 57"/ В. Търново/ и „Еделвайс- 74" /Килифарево/ продължиха да печелят медали. Това бе годината на Стефан Аврамов и Тодор Шарков от килифаревския клуб, на Юлия Керемедчиева, Божидар Любенов, Ива Добрева и Влада Маринова от великотърновския. Наставникът им Милен Видиновски отчета 21 златни, 14 сребърни и 15 бронзови медала от държавни първенства и купи и продължи да води първия тим на страната. Ориентировачите от „Трапезица- 54" също не останаха капо по отношение на отличия. Над всички бе Апостол Атанасов- пети в Европа, с три балкански и пет национални титли. Интересно какво още трябваше да спечели, за да е №1 при подрастващите спортисти във В. Търново, както е за клуба си. Мартина Джулиева, Надежда Стоянова и Григор Караиванов също са първенци на полуострова и страната.

Три златни медала от ски- ориентиране взе Стефания Димитрова от другия великотърновски клуб "Браун Тим". Състезаващият се президент на клуба Николай Димитров за пореден път взе купата на България при мъжете на ориентиране и е шампион на ски- ориентиране. Младите надежди Кристияна Гецова и Димитър Дамянов също са медалисти..

Лекоатлетите имат медали.

Ученикът в ПМГ „Васил Друмев" Камен Минков  се класира пети на копие на световно първенство на спортистите с увреждания и първи на първите европейски игри, които се проведоха в Чехия. Антоанета Селенска продължава да работи с него. Друга нейна възпитаничка Деница Колева е шампионка при жените у нас на копие. "Етър- 2007" остана без  Михаил Селенски, който дълго лекува контузия и нямаше как да вземе отличия на диск и на гюле.

Румяна Пановска от другия лекоатлетически клуб „Атлетик- 91" не спечели злато, но има два сребърни медала на 3 000 метра и на 3000 м. с препятствия и бронз от крос и планинско бягане. На Европейското по планинско бягане е четвърта с националния тим, а индивидуално 29- ата. Съотборничката и Дияна Давидова е трета на маратон.

Припомняйки спортните резултати на лекоатлетите не можем да подминем тези на Свилен Митрофанов, който побеждава при ветераните в спринтовите дисциплини не само у нас, но и на Полуострова.

Стъки взе Юлияна на Царевец, Котоошу се венча с Асако в Осака.

На 7 август непобеденият до момента ММА- боец Станислав Недков трябваше да дебютира в Калифорния в бой в клетка, но контузия му попречи да излезе срещу родни Уолъс. Преди това 29 -годишният великотърновец взе за съпруга ексдепутатката Юлияна Дончева и това бе най- престижната му победа през годината. Венча ги лично кмета Румен Рашев 25 юни на историческия хълм Царевец. В средата на октомври пък в Лондон Стив Кантвел- Робота се контузи и това отложи за пореден път дебюта на Стъки в най- популярната ММА верига - UFC.

 Бившият съотборник на Недков в Младежкия клуб по борба "Царевец Етър- 93" Калоян Махлянов- Котоошу, също нямаше късмет с и бе преследван от травми, които му попречиха да реализира възможностите си в сумото в пълна степен. За това пък Афродита му се усмихна и точно на 14 февруари мъничката японка Асако Андо му каза да и му пристана на будистка церемония в Токио. Разликата им в килограми е 110, а в сантиметри 45, естествено в полза на гиганта от Джулюница. Това обаче едва ли и пречка за любовта им щом стигнаха до олтара. По отношение на приходите Котоошу също не може да се оплаче, въпреки проблемите с коляното е изкарал на турнирите около 400 000 евро.

Николай Йоргов от клуба по киокушин карате "Катана" спечели откритото първенство на Япония и това му донесе четвъртото място в анкетата за спортист на В. Търново. При девойките съотборничката му Силвия Йосифова стана шампионка, Анита Малакова е втора при жените. Треньорът Самир Мутишев непрекъснато увеличава броя на занимаващите се с този боен спорт.

За втори път по ред карате клуб „Калоян" не влезе в тройката на най- силните у нас. Ана Николова и компания не останаха без отличия, но от каратеките сме свикнали да отчитаме високи резултати.

Боксов клуб "Ивайло- 99" извади нови надежди. Стефани Койков, Здравко Попов, Пламен Филев, Максим Цветков, Тинко Банабаков, Илиас Ахмедов и Николай Андреев се утвърдиха на националния ринг с тили, купи и медали. Президентът Емил Димитров и треньора Евгени Донев могат да бъдат доволни от себе си за свършената работа.

 Братя Димитрови подгониха гросмайсторските норми.

Международните майстори Павел и Радослав Димитрови отново бяха лицето на великотърновския шах. Двамата взеха злато на класически,  ускорен шах и блиц до 20 години, среброто и бронза отдавна те не броят и попълниха колекцията си от турнирни победи.

Мариян Петров стана първия търновец- гросмайстор, но от години не живее тук и играе за видински клуб, с който е шампион на България.

Шахматен клуб "Царевец", в който активно работи Светла Йорданова има своите резултати но на този етап на зонално ниво. Добре се развиват възпитаниците и Ива Пенчева, с бронз на класически шах, Виктор Атанасов, Емил Стефанов, Кристиян Йорданов, Даниел Ганев и Стефан Донев, но момчетата все още не са пробили до отличията на национално ниво. Самата Светла вече е международен майстор и олимпийска шампионка по кореспондентски шах.

Цвета Галунова излезе от възрастта за участие на „Търновската царица" и купата при момичетата замина със Симонета Иванова в Червен бряг. При момчетата отдавна не е оставала тук. Турнирът в старата столица събра над 150 деца.

В национален мащаб Цвета Галунова игра при 16- годишните и се класира трета на класически шах.

 Братя Красимирови са господари в конния спорт при подрастващите.

Братята Александър и Емил Красимирови са хитовите имена в конния спорт. При подрастващите възпитаниците на Мишо Костов окупираха челото у нас. Сашо е шампион на всестранна езда, Емо на обездка и прескачане на препятствия. На Балканиадата Емо взе злато и бронз. При мъжете Мирослав Илиев държавен първенец на всестранна езда. В „Калоян- 92" обаче пак не получиха обещаните от Министерството на спорта средства за да довършат манежа в базата в Арбанаси и да започнат отново да домакинстват на големи състезания.

Стефка Димитрова спечели титли за "Етър- 78" при девойките старша възраст в стрелбата с лък, подобрявайки три национални рекорда. Възпитаничката на Димитър Димитров бе на европейско в Хърватска, където проби до челото. Свилен Ангелов приключи сезона с четири сребърни медала при младежи и мъже и злато от купата на страната. Отдолу напират Ралица Генчева и Синан Мехмедов, които са шампиони при 14- годишните.

Златните рибки на "Етър" попиляха родните рекорди в плуването.

Незапомнен успех за великотърновското плуване постигнаха състезатели на Плувен клуб „Етър". На Държавното първенство за деца „Весел делфин" в Пловдив, през февруари, Бояна Томова и Антъни Иванов спечелиха общо шест шампионски титли. Четвъртокласниците от ОУ „Св. Патриарх Евтимий" счупиха и три национални рекорда във възрастовата си група. Отборно възпитаниците на Роза Георгиева и Петко Шатров се подредиха втори в страната с 400 точки, след тима на домакините от „Младост". Малките ни надежди в плуването взеха общо 12 медала, с което подобриха постижението си от последния шампионат през миналото лято, когато донесоха под Царевец 10 отличия. В следващите месеци Бояна и Антъни продължиха да чупят рекорди и  печелят медали, както у нас, така и в Германия и Гърция.

Ради Мерджанов от "Царевец- ВТУ" е втори на 200 м.свободен стил при юношите. Той, Димитър Илиев и съотборниците им в клуба по модерен петобой зарадваха с медали треньора си Панайот Паздерков на двубой и трибой.

Бадминтонът осъди Общината за дискриминация, но не влезе в зала. Инж. Димо Димов си иска зала "Сава Величков" и това е. През януари комисията за младежта и спорта ще нищи казуса. Още повече, че Димов се готви за нови съдебни битки, този път за пропуснати ползи през седемте години, в които тренира деца по паркове, паркинги и училищни дворове.

Юлиян Христов, който от асовете излезли от школата на Димов единствен продължава да играе за родния си клуб, взе две балкански титли с националния тим.

Хандбалистките продължават без загуба.

В отборните спортове най- стабилно продължава да е представянето на хандбалистките на „Етър- 64", които  приключиха и 2010 г. без загуба. Възпитаничките на Йонка Генчева станаха носителки на титлата и купата на страната за втора поредна година, а тя и национален треньор. Подрастващите също са на ниво, нито една възрастова група не остана без отлочия, а клубът е №1 в женското направление.

Бронзови медали от Държавното първенство по хандбал за юноши старша възраст спечели отборът на "Боляри". Президентът на клуба и старши треньор Румен Трифонов обаче заяви, че не е доволен от класирането, защото според него това е минимумът който е можел да бъде постигнат. "По- назад просто нямаше как да сме", коментира Румен Трифонов. Ивайло Игнатов и Росен Иванов влязоха в идеалната седмица.

Хокейният клуб „Калоян" загуби титлата в Балканската хокейна лига. Закономерно с оглед на многото контузии и липсата на пързалка във В. Търново. На практика, когато тук заработи откритата, стопанисвана от президента на клуба Павлин Костадинов сезонът е преполовен.

Продължихме да гледаме мъжки волейбол, поднасян от „Царевец- 19". На практика състезателите в него си плащат, за да играят. През пролетта тимът влезе във финалната четворка на дивизията си, а след кадрови сътресения през есента загуби всичките си срещи.

За съжаление 2010 г. се оказа последна в историята на женският футболен клуб „Болярки". След период на възход започна срив, предизвикан и от кризата и в крайна сметка през есента отборът бе разпуснат. Треньорът Валентин Витанов заяви, че ако намери мотивация ще започне отново от нулата...

За спортната база пари пак нямаше.

Спортната база през 2010 г. си остана почти същата. В бившето спортно училище бе построен втори малък изкуствен терен. Започна да функционира част от частния комплекс изкуствени футболни игрища- „Спортно Търново". В Самоводене продължиха да подобряват стадиона и там вече има трибуни със седалки за 200 души.

Плевенската фирма, която получи право да строи подземен комплекс до стадион „Ивайло", върху който трябва да има терен с размери 100 на 70 метра с изкуствена трева не се възползва от него през 2010 г. Новите зали в западната част на съоражението също не влязоха в експлоатация. Пред тях продължават да стоят купища строителни отпадъци- илюстрация на отношението към спорта във В. Търново...