С 1,8 млн. лева е увеличен бюджетът на ВТУ за 2018 година
С 1,8 млн. лева е увеличен бюджетът на ВТУ за 2018 година / netinfo
С 1,8 млн. лева е увеличен бюджетът на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" за 2018 година, стана ясно по време на днешната пресконференция на ръководството. Ректорът проф. Христо Бонджолов поясни, че тези средства са ги извоювали преподавателите, студентите и служителите на ВТУ. "1,1 млн. лева от тези средства са разпределени за стипендии на студентите и докторантите и 700 хил. лв. за увеличена издръжка на университета. Увеличението идва след решението на МОН за защитени специалности с повишени коефициенти – филологическите специалности, „История”, „Археология”, „Теология”, „Философия”, „Педагогика”. Благодарен съм на министър Вълчев, който разбра, че трябва да се стимулират специалности, към които няма интерес. Това е начинът - да се повиши коефициентът. Това е добре за Университета и за студентите, защото повече студенти ще получават по-високи стипендии”, каза  ректорът. Той отбеляза и, че след негово посещение, заедно с други преподаватели в Египет, от следващата година в университета „Ал Мансура” ще се изучава български език с лектори от ВТУ, без да се минава през МОН. "Сътрудничеството е на взаимно изгодни начала. Тоест те ще ни дадат преподавател по арабски език, а ние ще им изпратим по български", каза проф. Бонджолов и определи това като "пробив в системата", тъй като до момента не е имало такова преподаване в университета „Ал Мансура”, с който ВУЗ-а има сключен договор. "Предстоят и магистърски програми във ВТУ за египетски студенти по различни специалности, които са предизвикателство за нашия университет, защото те трябва да бъдат на английски език", каза още проф. Бонджолов. По думите му ректора това е перспективата за привличане на чуждестранни студенти.

Ректорът заяви и, че вече е завършило обучението на 171 италианци, които са учили за придобиване на учителска правоспособност, като в момента се издават свидетелствата. Междувременно тече вторият курс обучение на такива граждани, а след няколко дни предстои да се сключи договор за дистанционно обучение и по магистърска програма за „Ресурсни учители”. Там евентуалният брой кандидати са 1000 души - от групи по 200 всяка, като обучението е дистанционно, но с видео архив за провежданото обучение и изпити, които стоят в досието на студента.

Заместник-ректорът проф. Стоян Буров също присъства на пресконференцията и коментира отминалата кандидатстудентска кампания, както и предстоящата акция "Рано рани", която се организира преди кандидатстудентските изпити. По думите му кампанията за 2017 г. за ВТУ е приключила повече от успешно. Проф. Буров поясни, че за разлика от други университети ВТУ има изпълнение на 97% от държавната поръчка за студентите. "За първи път откакто правим статистика, изпълнението на държавната поръчка за редовното обучение е по-високо отколкото задочното. Това е един феномен, който може да бъде обяснен донякъде със стратегията, която предприехме, а именно студенти, които се запишат в специалности, към които няма голям интерес, но са важни за държавата, да бъдат освободени от първата семестриална такса. Това е важно и за ВТУ, защото държавната субсидия зависи най-вече от изпълнението на приема по държавна поръчка в редовното обучение. Наблюдава се и друга една интересна тенденция – увеличаващият се интерес към платеното обучение. Тази година са записани 453 студенти срещу заплащане. В задочно обучение в специалността „Право” са записани 165 студенти, но за следващата година според наредбата по тази специалност няма да има задочно обучение. Разпределението на приема за задочно платено обучение по специалности е: „Психология” – 66, „Педагогика” -64, „Икономика” -53, „Администрация и управление” -31 и „Национална сигурност” -15 души”, обясни проф. Буров. Той отбеляза, че кандидатстудентската кампания за 2018 г. започва с акцията „Рано рани”, която стартира на 4 декември. По нея ще се пуснат около 40% от прогнозните места по държавна поръчка. Кандидатстудентите ще могат да си запазят място в една любима специалност или направо да се запишат, ако отговарят на условията. "За първи път това ще важи и за специалностите „Право” и „Изящни изкуства”. Академическият съвет е решил отново да продължи освобождаването от първата семестриална такса в 22 специалности в приоритетни направления само редовно обучение", поясни зам.-ректорът.

Проф. Буров поясни, че следващата седмица предстоят разговори за квалификационни курсове по програма за ресурсни учители по договор с университета „Агридженто” в Сицилия. "Искам да подчертая, че ВТУ е вторият университет в България, избран от италианските институции след „Нов български университет”, който започва такова масово обучение и това е много престижно за нас. Оказва се, че в Италия има много учители, които упражняват тази професия, но нямат учителска правоспособност и им е даден срок за една-две години да придобият такава. Броят на такива учители надхвърля капацитетните възможности на италианските университети и затова те се насочват навън. Предпочитанията към ВТУ са и заради ниските за италианците такси, но от това има изгода и нашият университет", каза зам.-ректорът. .Той поясни, че двусеместриалната такса за придобиването на степен магистър за ресурсен учител на един италианец е на стойност 1500 евро.

Доц. Димитър Симеонов, който е директор Дирекция "Магистръски програми" заяви, че за 2017 г. ръководството на ВТУ е успяло на два пъти да изплати на преподавателите и служителите, заети в обучението по магистърските програми суми, които надхвърлят 1,1 млн. лв. "Това е изключително постижение предвид финансовата криза, която има във всички университети. Мерките, които направи ректорското ръководство с подкрепата на Академичния съвет позволи мотивирането на преподавателите да стане още по-голямо. Сумите са доста големи и високи, но те са заслужени от нашите колеги”, каза доц. Симеонов и отбеляза, че привлечените студенти магистри за 2017/2018 учебна година са близо 1300. 

Бе засегната и темата за дълговете на висшето учебно заведение като от ръководството обясниха, че те са стопени до 2 млн. лв. "Тези средства не са дължими сега и веднага. В момента се водят дела с повечето от строителните фирми, към които са основните задължения. Без съдебни разпореждания няма да платим нищо, защото може да се окаже, че не ние дължим, а те дължат на Университета. Изплаща се и кредитът от 1 млн. лв. за заплати, който Университетът взема през декември месец 2015 г. срещу държавната субсидия като обезпечение. Разсрочването ни дава глътка въздух и се надявам, че от следващия януари отново ще можем вдигне заплатите с не по-малко от 10%", обясни проф. Бонджолов.

В заключение ръководството съобщи още една интересна новина, а именно, че се разработва софтуерен проект за 3,8 млн. лв. . "Университетът е изпълнил своите задължения и направил разплащанията от своя страна. Очаква се да ни бъде представен софтуерният продукт в началото на следващата година. Целта на проекта е ред и сигурност на територията на ВТУ. Да може във всеки един момент да се знае и види вземат ли се часове от преподавателите, присъстват ли студентите и т.н. Предвиждаме студентите да могат да влизат в университета само с карта, която ще му служи за чекиране за библиотека, за студентски кредит, за банкови преводи и т.н.", обясни проф. Бонджолов. Проектът включва покриването със скенери, камери, монитори на всички сгради в университета.