Прочетоха 73 страници обвинителнен акт срещу бившия шеф на БОП
Прочетоха 73 страници обвинителнен акт срещу бившия шеф на БОП / Дарик нюз

Седем са досъдебните производства, по които бившият шеф на Териториалното звено „Борба с организираната престъпност" Орлин Тодоров ще трябва да отговаря за изнасяне на класифицирана информация, като във всички тях се касае за данни получени със СРС. Това стана ясно от прочитането на обвинителният акт във Великотърновски окръжен съд.

Секретна информация  почти година е получавал великотърновският бизнесмен Петър Христов. Според прокуратурата, познанството между двамата датира още от 1990 година. До най-сериозни последици е довело изтичането на информация по случая с така нареченото "Бебе във фризера". Бизнесменът бил подробно информиран за скандалните реплики, чути при подслушването на телефона на директора на МБАЛ- Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров. След среща с кореспондент на столична медия бизнесменът е уредил той да получи лично информация от Орлин Тодоров, който впоследствие е дал подробна информация на журналист от същата медия за чутите разговори при записите. Това действие компрометирало друго водено оперативно дело, във връзка с което били подслушвани телефоните на Кожухаров и тогавашния кмет на Горна Оряховица Йордан Михтиев.

Според обвинителния акт Тодоров изнесъл информация по делото "Килърите" още преди Георги Вълев да бъде арестуван. По подобен начин изтекли и детайли от оперативна разработка срещу бизнесмените Георги Илиев- Диска и Георги Ганчев- Американеца.

Великотърновска журналистка пък получила данни за готвена мащабна операция с международно участие срещу братята Ивелин и Владимир Шишкови през 2010 година. Братята били задържани във връзка с трафик на хора, като предварително Тодоров дал точна информация на журналистката за мястото, където ще се извършат арестите. Журналистки научили тайни и за разследванията срещу бившия шеф на болницата в Павликени д-р Пенчо Пенчев, бившият кмет на Кесарево Румен Павлов- Пантерата и др.

Допълнително антимафиотът ще отговаря за злоупотреба със служебното си положение. Според обвинението Тодоров използвал "услугите" на криминално проявени лица, за да се сдобие нелегално с градински съоръжения за свои вили в Троянско.

Като полицай правил справки за свои приближени, като им осигурявал лични данни на трети лица, намиращи се в информационната база данни на полицията. През 2010 година Тодоров директно наредил на служител на "Охранителна полиция" в Горна Оряховица да освободи криминално проявен и осъждан, който часове преди обаждането бил задържан в ареста за хулиганска проява. Освен това прокуратурата е събрала данни и за опити на Тодоров пряко да влияе върху хода на разследвания.

Повече от 4 часа продължи четенето на 73-те страници обвинителен акт срещу бившия шеф на търновските антимафиоти. Наказателният кодекс предвижда за издаване на държавна тайна от 3 до 10 години затвор, за злоупотреба със служебно положение от 3 до 8 години, а за влияние върху разследващите органи до 5 години затвор. Предстоят разпити на свидетелите по процеса и изслушване на заключенията по четири съдебни експертизи.

Орлин Тодоров беше арестуван през май миналата година в кабинета си от служители на отдел Вътрешна сигурност в МВР, ден след посещението на вътрешния министър Цветан Цветанов в Търново. Преди това той направи бърза кариера, като от полицай в Горна Оряховица бе избран за вр.и.д. и след това за началник на БОП. Докато бе на този пост в региона бяха проведени множество акции срещу фалшификатори, дедесари, контрабандни търговци на алкохол и цигари.