Община и превозвачи излизат заедно с декларативно искане към Министерството на транспорта
Във връзка със задълбочаващата се криза, вследствие на инфлацията и покачване цените на горивата, в Свищов се проведе среща на местните превозвачи с кмета на Свищов Генчо Генчев и зам.-кмета Станислава Стоянова, съобщиха ор Общината.

Срещата се състоя в Зала 1 на Община Свищов и бе инициирана по повод колапса, пред който са изправени от години фирмите за автобусни превози в крайдунавския град. По време на разговора стана ясно, че транспортната свързаност на територията на община Свищов е пред реалната опасност да бъде изцяло нарушена.

НСИ: Годишната инфлация за февруари спрямо миналата година е 10%

Превозвачите споделиха, че проблемите с намаляващият брой жители в населените места и нерегламентираният транспорт на частни, и таксиметрови автомобили са сериозни фактори, оказващи пагубно влияние върху работата им и възнагражденията на служителите им.

В допълнение с покачващите се цени на горивата и все по-голямата финансова несигурност, те споделиха че ще бъдат принудени да откажат да изпълняват своите линии, тъй като са изключително нерентабилни за тях.

Като единствен законов вариант да се спаси транспортната свързаност в Общината и автобусните линии да продължат да работят, шофьорите посочиха допълнителната субсидия, която Министерството на транспорта може да предостави като компенсация на превозвачите, съгласно Наредбата за предоставяне на средства за компенсиране на обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии в граничните райони.

Градоначалникът подчерта, че и преди многократно е отправяно искане към Министерството, но тъй като община Свищов незнайно защо все още не е включена в Списъка на общините в гранични райони, субсидиране е отказвано.

Все пак, на срещата, която премина под формата на конструктивен диалог, беше взето решение община Свищов заедно с превозвачите да излезе с общо искане към Министерството на транспорта за промяна в Наредбата и включване на крайдунавската община в Списъка с граничните райони.

Само така ще се намери решение на все по-сериозно задълбочаващия се проблем, който може да лиши жителите на 15-те населени места в Общината от нормален достъп до близките областни градове и общинския център, където са концентрирани социалните и здравни услуги, медицинската помощ и различните видове институции.

Изключително неприемлив е възможният сценарий през XXI век жителите на цяла една община да бъдат лишени от нормални човешки права и именно затова Община, превозвачи и граждани ще останат непримирими в търсенето и намиране на решение за този сериозен проблем.
БТА