При записване до 3 юли студентите на ВТУ могат да „спестят” от първата семестриална такса

ВТУ
ВТУ
При записване до 3 юли студентите могат да „спестят” от първата семестриална такса. Това съобщи пред журналисти зам.-ректорът на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Стоян Буров. Той отбеляза, че освобождаването от първата такса ще бъде възможно при записване в определени 21 специалности. В зависимост от специалността таксата варира от 250 до 380 лв. Специалностите, за които важи това са: „Педагогика на обучението по български език и география”, „Педагогика на обучението по български език и история”, „Педагогика на обучението по български език и чужд (по избор) език”, „Педагогика на обучението по изобразително изкуство”, „Педагогика на обучението по история и география”, „Педагогика на обучението по история и чужд (по избор) език”, „Педагогика на обучението по математика и информатика”, „Балканистика”, „Българска филология”, „Германистика”, „Романистика”, „Русистика”, „Славистика”, „Археология”, „История”, „Философия”, „Теология”, „География”, „Регионално развитие и геоикономика”, „Приложна математика”, както и „Педагогика на обучението по български език и география”, „Педагогика на обучението по български език и история”, „Педагогика на обучението по история и философия” и „Педагогика на обучението по математика и информатика” във филиалите в град Враца. Акцията важи до запълване на местата, а записванията се извършват веднага.
 
„Днес започнахме да получаваме документи, както и да записваме студенти. Първата кандидатка беше Михаела Драганова, която кандидатства „Психология” и „Социални дейности”. Вторият беше Андрей Стоянов, който кандидатства за „Психология” и „Журналистика”. Първият, който се записа днес по акцията „Рано рани” е Ростислав Пенчев от Варна, който ще учи „Български език и география”. Понеже тази специалност е една от тези 21, която е „бонус”, той ще „спести” таксата за първия семестър”, поясни проф. Буров.
 
От днес до 3 юли, включително, ВТУ приема заявления и документи за участие в класиранията или за директно записване. Документите се подават в Ректората и във всички бюра на Центъра за кандидат-студентска подготовка и информация-Стара Загора в цялата страна. Те са оторизирани от университета да приемат документи за участие в класиранията.
 
Има още една възможност за кандидатстване. Това може да стане онлайн в електронната система на Великотърновски университет. Същевременно с приемането на документи върви и директното записване на студенти в първи курс. То е в рамките на акцията „Рано рани”. Тя започна още на 5 декември 2016 година и ще продължи до 5 юли. Чрез нея дадохме възможност на кандидатите или да си запазят място в една специалност, защото все още нямат диплома за средно образование, или направо да се запишат за студенти”, каза зам.-ректорът.
 
До този момент има около 600 души, които са запазили места. Те трябва да се запишат до 3 юли, тъй като ако изтърват срока, те ще загубят мястото си. Вече има и 173 записани души по тази кампания, които ще учат по държавна поръчка и 75 души в платено обучение. По държавна поръчка, след средно образование, тази година ще бъдат приети 1807 души в специалностите на университета,  а местата за платено обучение са 1734.
 
Първото класиране ще излезе на 7 юли, а записването е на 10 и 11 юли. Второто класиране е на 13 юли, а записването на 14 и 17 юли. След тази дата, до 30 септември, ще се попълват свободните места. Кандидат-студентски изпити няма да се провеждат вече за тази учебна година. „Бяхме обявили четири дати за изпити – през февруари, март, април и юни. На тези изпити са се явили 1104 души общо, като някои от тях са се явили на два изпита, така че броят на изпитите е по-голям – 1759. Както се вижда хората, които са участвали в изпити не са чак толкова много, тъй като за повечето от специалностите в университета може да се кандидатства само с диплома и не е нужно студентите да се явяват на друг изпит , освен ако не искат да изкарат по-висока оценка”, обясни проф. Буров.
 
Кандидат-студентските изпити са задължителни само за няколко специалности – „Право”, „Национална сигурност” и за някои от специфичните специалности – „Изобразително изкуство”, „Музика” и „Физическо възпитание”.