Предлагат за пресушаване 12 язовира в региона
Предлагат за пресушаване 12 язовира в региона / Дарик нюз, архив

256 предписания са издадени след проверка на язовирите във Великотърновска област. Инспекцията бе по заповед на областния управител проф. Пенчо Пенчев през месеците май и юни от междуведомствена комисия. В нея се включиха представители на Областна администрация, ОУ „ПБЗН", БДУВ „Дунавски район" - Плевен и „Напоителни системи" ЕАД.

101 са язовирите в нашия регион, сочи изготвеният доклад. В добро и задоволително състояние са 44, в незадоволително - 25, в лошо - 31. Най- много язовири - 88, са публична общинска собственост. От тях само 18 не са отдадени под наем или на концесия.

От потенциално опасните 35 язовира всички имат аварийни планове. Не са актуализирани само плановете на два водоема - в община Велико Търново и в община Златарица, за което са дадени съответните предписания по време на проверката. От 57-те непотенциално опасни язовири общинска собственост, 49 нямат аварийни планове.

77 от язовирите са с непочистен сух и мокър откос на язовирната стена. С непочистен преливник, стеснен профил или разрушен бетонов преливник са 59 бр., а в 26 водоема не работят основните изпускатели. В 88 от местата не са почистени деретата на 500 метра от изпускателя.

Комисията  предложи за извеждане от експлоатация 12 язовира общинска собственост в общините Велико Търново, Полски Тръмбеш, Павликени, Стражица, Златарица и Елена.

С технически паспорти са само язовирите „Ал.Стамболийски", „Константин", „Палици" и „Полски Сеновец".

Потенциално опасните язовирите в по-голямата част са в добро или задоволително състояние, вследствие на превантивната дейност на междуведомствените комисиите, извършващи контрол по заповед на Областния управител. Това се потвърждава от факта, че на територията на областта не се е създавала критична ситуация.
Непотенциално опасните язовири в по-голямата си част са в незадоволително и лошо техническо състояние, което налага извършването на оценка сигурността на язовирните стени и съоръженията към тях и съгласно нея извършване на ремонти и привеждане на тяхната експлоатация съгласно нормативните документи.

Причините, поради които язовирите са доведени до това състояние, са непознаване на нормативните документи  и недостатъчен контрол от страна на собствениците /общините/ към наемателите за спазване на нормативните документи, поради което на много язовири сухите откоси на язовирните стени са се превърнали в гори.

Всички язовири са построени в периода от 1957 до 1961 г. и за 50-годишна експлоатация, с малки изключения, не са отделяни финансови средства за извършване на основни ремонти.

От комисията предлагат да се обединят изискванията към експлоатацията на язовирните стени в единна нормативна база и да се конкретизират санкциите за неизпълнение на предписанията по техническото състояние на язовирите, както и да се  заложат в бюджета на Областна администрация средства за 2013 г. извършване на превантивни контролни проверки.