Показват в изложба бутилки и майсторлък
Показват в изложба бутилки и майсторлък / netinfo
Всякакви съдове, служили от преди век, та до днес, за съхраняване на вина, ракии и ред други алкохолни течности, показва най-новата експозиция в Регионалния исторически музей в Горна Оряховица. Тя отваря врати в 12 часа в петък, 15 декември. Изложбата се нарича „Пороци” и е посветена на някогашния майсторлък на горнооряховци в производството на алкохол, но и на изкуството да се пие с премерено и с удоволствие. Изложбата има и свое подзаглавие – „Алкохол и амбалаж”, защото ще последват и други експозиции, свързани с пороците – втората ще бъде посветена на тютюна. Сега обаче, реализаторът на това необичайно хрумване, историкът и директор на музея Иван Бъчваров, е изцяло във властта на всички шишета, чаши, дамаджани, бурета и други приспособления, призвани да съхраняват алкохолни питиета. Музеят е приютил над 500 експоната, свързани с производството и търговията на алкохол от края на деветнайсти век да към средата на миналото столетие. Намерени са по тавани и мазета от приятели и съмишленици. Сред най-ценните предмети са стъклена бутилка, останала наполовина пълна със сливовица от1923 година. Нестандартната изложба показва кристални италиански бутилки, стъклена кана на възраст двеста години, пристигнала в Горна Оряховица от Франция. Може да бъде видян и запазен концентрат за производтво на алкохол от 30 –те години на миналия век, както и десетки видове от т.н коронки или затварящи механизми за бирени бутилки. А също халби, дегустационни чаши, етикети и помпи за наливане на алкохол от бурета направо в чаши. Тук трябва да поясним, че до появата на стъкларска промишленост у нас, алкохолът се е съхранявал само в бъчви и големи глинени стомни. Търговците на алкохол са го продавали като са го наливали в донесените от купувачите съдове с помощта на специална помпа. По-нататък изложбата разкрива развитието от квадратното към кръглото шише, място в нея намират и първите фалшификати. Горна Оряховица в края на деветнайсти век е истински притегателен център за европейските, та и за световните новости, защото тогава е изградена железопътната гара. Заедно с железницата и всичко в града тръгва по нов път. Нарояват се и много винопроизводителни къщи, за да обслужват пътниците, появяват се и много чуждоземни питиета. Най-модерни тогава са били разбира се, виното, но и конякът и ликьорът. Повече чуйте от Иван Бъчваров в прикачения файл: