Общински съветници искат нова извънредна сесия по казуса с Кардиоклиниката
Общински съветници искат нова извънредна сесия по казуса с Кардиоклиниката / DarikNews.bg

Общински съветници от различни групи излязоха в защита на частната Кардиологична клиника във Велико Търново, която трябва да напусне сградата на Стара болница, в която  се помещава под наем. Преди два месеца беше разкрит нов инвазивен сектор в кардиологичното отделение на Областната болница, а според закона за лечебните заведения в една и съща база не може да има конкурентни структури с дублиращи функции. Затова директорът на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Людмил Гецов издаде заповед, с която на частната клиника бе наредено да напусне сградата. Освен това наемният договор на частното лечебно заведение е изтекъл преди повече от година и на три пъти е удължаван с анекси.

Казусът предизвика бурни вълнения в Местния парламент, който се събра на извънредна сесия и излъчи работна група за разрешаване на проблема. Седем от местните парламентаристи вчера се събраха и на протест пред областната болница в защита на Кардиологичната клиника.

Тъй като държавата е мажоритарен собственик на сградата, в която се помещава частната болница, решаването на казуса е в ръцете на здравния министър. От Кардиоклиниката искат удължаване на наемния договор поне с девет месеца, за да имат време да подготвят евентуалното си преместване.

"Общинският съвет винаги е искал да създаде условия, в които да съществуват всички болнични заведения на базата на конкурентност и хармония във взаимоотношенията, затова ще направим всичко възможно в рамките на закона това да се случи", заяви на нарочен брифинг днес общинският съветник Пламен Радонов. Той и неговите колеги обясниха, че не защитават една конкретна клиника, а всички здравни заведения, за да могат те да предлагат на гражданите качествени и достъпни услуги. "Не приемаме действия, които по административно-апаратен път могат да закрият едно утвърдено и реномирано болнично заведение, защото, ако тази практика продължи, ще бъде приложена и за други здравни заведения", коментира Радонов.

Съветниците са изпратили предложение до МОБАЛ и Здравното министерство да се извърши замяна на акциите на Община В. Търново в акционерното дружество срещу сгради и земя, собственост на МОБАЛ на територията на Стара болница. Така ще се гарантира хармонията в отношенията и развитието на дружествата, които упражняват здравна дейност в общината.

По този начин ще се извърши и едно сериозно градоустройствено решение относно територията на Стара болница заедно с живущите в източната част на Картала, тъй като ще се даде възможност за изграждане на още два изхода и два подхода към централната част на града, обясни Радонов. Според него този процес може да отнеме около месец, при добра воля за намиране на изход от създалата се ситуация.

"За първи път ние демонстрираме една обща политическа, обединена воля за решаване на обществено значим проблем, какъвто е казусът с Кардиоболницата", подчерта Румен Димитров от "Нашият град".

"Безумно е нещо, което е съградено и е добро, да бъде затрито. Нека да има конкуренция, за да могат великотърновци да избират къде да се лекуват", коментира Мирослав Трифонов от "Синята коалиция".

"Спазването на буквата на закона ще доведе до лавина от подобни случаи, застрашавайки и други здравни заведения, които се помещават в Старата болница", допълни Петко Тюфекчиев от БСП. Той съобщи още, че ще бъде свикана нова извънредна сесия на Общинския съвет, която ще разгледа протоколите от последното общо събрание на акционерите в МОБАЛ.

Вчера управителния съвет на болницата реши да увеличи капитала на държавата, която е мажоритарен собственик на лечебното заведение. Така на практика Община Велико Търново няма да може да участва в управлението на болницата и да взема решения. Не сме съгласни с това решение и ще го обжалваме, заяви Тюфекчиев.

Общинските съветници бяха категорични, че ще искат оставката на директора на Областната болница, ако той не съдейства за разрешаване на казуса. Ние не оспорваме неговите експертни и професионални качества на лекар, а сме против административната философия, която ни се налага против интересите на великотърновци, допълни Мирослав Трифонов.