дискусия
дискусия / netinfo
Най-младият евродепутат от общо 751 - Андрей Новаков бе гост на дискусия в Русе на тема "10 години България и Румъния в ЕС". Той отбеляза, че през 2006 година социологическите проучвания сочат, че едва 30% от българите са се чувствали щастливи, а сега процентът им е над 50. По думите му митът, че за България има повече негативи, отколкото позитиви от членството в ЕС, не е верен. В защита на тезата си той припомни, че    внасяме 400 млн. евро годишно, а получаваме 2,4 млрд. евро.

Освен това Новаков отбеляза, че присъединяването на България и Румъния в Съюза е историческо събитие. "Когато разберем, че не сме втора ръка хора, ще успеем да разгърнем потенциала си", каза българският евродепутат и обобщи, че добрите времена предстоят.

Първото за региона информационно събитие, посветено на десетата годишнина от членството в ЕС

Георги Пирински от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент също се включи в дискусията. Той обясни, че българското членство в ЕС носи на страната ни много дивиденти. За да подкрепи твърдението си, той цитира няколко цифри:

- стокообменът между България и Румъния се е увеличил 4 пъти от 2005 до 2016 година
- над 1 млрд. румънски граждани са посетили България през миналата година
- БВП е нарастнал с 50%, като през 2006 година е бил 32,5 млрд. лева, а през 2016 година - 48 млрд. лева /средно на глава от населението за ЕС, той нараства от 41 до 48% годишно/
- през 2007 година в страната ни е имало 61% бедни или застрашени от бедност хора, а през 2016 година процентът им е бил под 40
- 26 хиляди български студенти учат в европейски университети

Румънските евродепутати Мария Грапини и Виктор Бощинару също взеха думата. Мария Грапини заяви, че "не може да си силен сам" и поясни, че е участието в ЕС е много полезно за страната й. Тя благодари на присъстващите журналисти и отбеляза, че те са основният фактор, който може да пренесе най-точно информацията до хората. Виктор Бощинару пък бе категоричен, че ЕС е решил румънските проблеми както в миналото, така и за в бъдеще. Освен това той заяви и че мирът не е даденост. "Мирът трябва да се защитава всеки ден. ЕС е проект за мир, а икономическите и обществените успехи са въз основа именно на този мир", завърши експозето си Бощинару.